Vijesti / Crna kronika

PRAVOSUĐE

Vrhovni sud će o Čehokovoj sudbini odlučivati prije lokalnih izbora!

Vrhovni sud će o Čehokovoj sudbini odlučivati prije lokalnih izbora!
Dalibor Urakalović / PIXSELL

Prvostupanjskom presudom osuđen je na dvije godine zatvora. No i dalje su otvorene sve opcije...

Dvije godine i osam mjeseci nakon što je varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku izrečena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, ovim će se slučajem pozabaviti i Vrhovni sud. Sjednice vijeća ovoga suda sazvane su za 29. i 30. ožujka.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta_suđenje 2018_zemljista SUĐENJE U ZAGREBU PRESUDA Čehoku dvije godine zatvora, Patafti godina i osam mjeseci!

Podsjetimo, u srpnju 2018. godine sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Tanja Pavelin osudila je Čehoka na dvije godine zatvora, a varaždinskog poduzetnika i aktualnog gradskog vijećnika Davora Pataftu na godinu i osam mjeseci zatvora. Pataftina poslovna suradnica Narcisa Huljev osuđena je na djelomičnu uvjetnu kaznu (devet mjeseci zatvora plus još devet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od pet godina), dok su optužbi bili oslobođeni Tomislav Kezelj i Hrvoje Vojvoda. 

Nakon uloženih žalbi na prvostupanjsku presudu, o svemu će se napokon očitovati Vrhovni sud. Javnost će, čini se, konačno, nakon deset godina od uhićenja, dobiti odgovor na pitanje kaznene odgovornosti Čehoka i ostalih. Naročito bi to bilo dobro ako se to dogodi uoči lokalnih izbora koji su na rasporedu u svibnju ove godine. 

No isto tako je moguće da Vrhovni sud ne donese konačni pravorijek, već da suđenje u cijelosti ili u nekom dijelu vrati na početak. 

Optužnica se, naime, sastojala od nekoliko točaka. Prva točaka bila je vezana uz ugovor o zbrinjavanju baliranog otpada, druga se bavila zamjenom zemljišta Jalkovec-Brezje, treća je povezana s kupnjom zemljišta za POS, a četvrta s ulaganjem u aerodrom.

Vezana vijest:

Aerodrom, zračna luka ODLUKA JE PALA Pataftina tvrtka Winair postaje većinski vlasnik gradske tvrke Varaždin airport

Sve su te četiri teme dominirale i javnim prostorom tijekom proteklog mandata Ivana Čehoka na čelu grada. Gradska se vlast intenzivno bavila tim pitanjima, odbacujući kritike za sukob interesa. Naime, Čehok je redovito ponavljao da sudski sporovi koje Grad vodi s ugovornim tvrtkama poput T7 VIS-a (odnosno T&H Investa), Ekosa ili Winaira nemaju veze s njegovim kaznenim postupkom.

Svi navedeni slučajevi u ove četiri godine privedeni su kraju ili gotovo do samoga kraja. Tako je famoznom 'integralnom nagodbom' osigurano plaćanje Ekosu i T&H Investu za zemljište za POS, kao i za zbrinjavanje baliranog otpada, a proteklih dana riješeno je i pitanje aerodroma na način da je Winairu omogućeno da postane većinski vlasnik gradske tvrtke Varaždin airport.

> USKOK O PRESUDI (1) Sve je unaprijed dogovoreno, Gradsko poglavarstvo bilo je samo paravan

> USKOK O PRESUDI (2) Državni tajnik: 'Pataftu sam upoznao preko Čehoka, on ga je doveo na sastanak'

> USKOK O PRESUDI (3) VIS je dobio posao iako nije imao ni zemljište ni stručnjake ni pogon ni dozvole...

> USKOK O PRESUDI (4) Žurnost? Čehok svoj stav promijenio u svega nekoliko tjedana

> USKOK O PRESUDI (5) Varkom je želio sam zbrinuti otpad, ali Grad nije bio zainteresiran

Vezana vijest:

Ivan Čehok i Miljenko Ptiček NEPRAVOMOĆNO SLUČAJ MERCATOR Čehoka i Ptičeka sud oslobodio optužbe da su Grad oštetili za 6,3 milijuna kuna

Podsjetimo da ovo nije jedini kazneni postupak koji se vodi protiv Ivana Čehoka. Ukupno ih je tri i nijedan još nije završen.

Tako je u 'slučaju Mercator' u travnju 2019. godine na Općinskom sudu u Koprivnici Čehok oslobođen optužbi, zajedno s bivšim direktorom Parkova Miljenkom Ptičekom.

Po toj optužnici teretilo ih se za štetnu zamjenu zemljišta između Grada i te gradske komunalne tvrtke. Sada bi Županijski sud u Osijeku trebao donijeti pravomoćnu odluku o toj presudi.

Vezana vijest:

naslovnacehokostali907770 Počinje i treće suđenje Čehoku, na optuženičkoj klupi i Horvat, Bunić i Vitez

Treći postupak, takozvani 'slučaj Tehnobeton' ili 'slučaj Karingtonka', vodi se na Županijskom sudu u Zagrebu kod suca Tomislava Juriše.

Tamo Uskok Ivana Čehoka te nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika Zlatka Horvata tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te za primanje mita, bivšeg predsjednika uprave tvrtke Zagorje Miroslava Bunića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te za davanje mita, a bivšeg gradskog pročelnika za prostorno uređenje Stanka Viteza za primanje mita.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video