Vijesti / Crna kronika

KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

KAZNENA PRIJAVA PROTIV DUBRAVKE LEKIĆ! Policija nju i suradnike tereti za cijeli niz kaznenih djela

KAZNENA PRIJAVA PROTIV DUBRAVKE LEKIĆ! Policija nju i suradnike tereti za cijeli niz kaznenih djela
Matija Topolovec/PIXSELL, Google karte

Popis je podugačak: nenamjensko trošenje javnih sredstava, nezakonita isplata dobiti, nezakonite pozajmice, utaja poreza...

Policijska uprava varaždinska izvijestila je danas da je protiv 77-godišnjakinje - osnivačice jedne ustanove za zdravstvenu njegu, a ta je ustanova također i osnivač centra za rehabilitaciju i doma za starije i nemoćne osobe - te protiv još nekolicine odgovornih osoba podnijela kaznenu prijavu. Na teret joj se stavlja kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Policija ne iznosi podatke o kome je riječ, no neslužbeno doznajemo da je riječ o Dubravki Lekić, poznatoj varaždinskoj poduzetnici na polju socijalne skrbi.

Nenamjensko trošenje javnih sredstava

Jedno od djela koje joj se stavlja na teret odnosi se na nenamjensko trošenje javnih sredstava, koje takve ustanove dobivaju od resornog ministarstva.

Kako se sumnja, navodi policija, ona je donosila odluke o iznosima mjesečnih naknada koje će se isplaćivati njoj kao predsjednici upravnog vijeća, kao i drugim članovima upravnog vijeća centra i doma.

- Tako su u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine isplaćene naknade u iznosu od oko 10.104.000 kuna od strane centra i u iznosu od oko 2.230.000 kuna od strane doma, unatoč činjenici što je za isplatu predmetnih naknada centru i domu nedostajalo novčanih sredstava iz ostalih prihoda te je od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih za naknade predsjednici i članovima upravnog vijeća centar isplatio iznos od oko 8.000.000 kuna, a dom iznos od oko 950.000 kuna - iznosi podatke varaždinska policija.

Dodaje se da se ministarstvo očitovalo da se radi o nenamjenskom trošenju novčanih sredstava koja se uplaćuju centru i domu u svrhu pružanja usluge smještaja njihovim korisnicima.

- Takvim postupanjem 77-godišnjakinja je povrijedila svoju dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koji se temelje na zakonu te pribavila protupravnu imovinsku korist i prouzročila materijalnu štetu centru i domu, kao i korisnicima navedenih ustanova - zaključuje se u tom dijelu kaznene prijave.

Nezakonita isplata dobiti

No to nije sve. Drugi dio kaznene prijave odnosi se na nezakonitu isplatu dobiti.

Tako je utvrđeno, izvještava policija, da je navedena osoba, osnivačica ustanove za zdravstvenu njegu, a u dogovoru sa 44-godišnjakinjom, odgovornom osobom te ustanove razdoblju od 18. svibnja 2010. do 28. veljače 2011. godine, vršila isplate dobiti ustanove.

Kako se navodi u policijskom priopćenju, takva isplata dobiti protivna je odredbama Zakona o ustanovama, koji ne predviđa mogućnost isplate dobiti osnivaču.

- Tako je 77-godišnjakinja donijela devet odluka o isplati dobiti, temeljem kojih joj je dobit isplaćena, dijelom uplatama na bankovni račun, a dijelom isplatama u gotovini. Na taj je način 77-godišnjakinji tijekom tog razdoblja isplaćena dobit u ukupnom iznosu od oko 253.000 kuna - piše u policijskom izvještaju.

Nezakonite pozajmice

Još su tri osobe povezane s određenim kaznenim djelima, a riječ je o osobama koje su obnašale dužnost ravnateljice centra za rehabilitaciju, u dobi od 43, 54 i 39 godina. U ovom slučaju tereti ih se za nezakonito davanje pozajmica.

- Utvrđeno je da su 43-godišnjakinja, u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. svibnja 2015. godine, zatim 54-godišnjakinja, u razdoblju od 1. lipnja 2015. do 31. svibnja 2016. godine, te 39-godišnjakinja u nastavnom razdoblju sve do 31. prosinca 2018. godine, odobravale i potpisivale ugovore o pozajmicama centra prema poduzeću koje je u vlasništvu gore navedenih žena starosti 44 i 54 godine, unatoč činjenici što centar nije imao dovoljno raspoloživih novčanih sredstava iz ostalih izvora poslovanja iz kojih bi se takve pozajmice mogle isplatiti - navodi policija.

Ministarstvo je tako isplatilo sredstva ustanovi, dok je potom taj novac završio na računima drugih tvrtki u obliku pozajmica.

- Tako je isplata navedenih pozajmica u iznosu od oko 6.912.000 kuna u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine bila neosnovano isplaćena od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koji je novac centru dodijeljen u svrhu brige o korisnicima - tvrdi policija.

Utaja poreza

Naposljetku, zadnje kazneno djelo koje je obuhvaćeno kriminalističkim istraživanjem odnosi se na utaju poreza. Ovaj dio odnosi se na 43-godišnjakinju kao odgovornu osobu centra i 64-godišnjakinju kao odgovornu osobu doma, te još jednu 64-godišnjakinju, odgovornu za poslove računovodstva u obje ustanove,

- U odnosu na pozajmice koje su spomenute davale poduzeću u razdoblju od 2010. do 2012. godine, propustile su uvećati osnovicu poreza na dobit za kamate vezanu uz dane pozajmice te su istaknule manju osnovicu poreza na dobit i manju obvezu poreza na dobit u navedenom razdoblju. Uslijed toga nije utvrđena porezna obveza u iznosima koji prelaze 20.000 kuna - detaljizira se u policijskom izvještaju i dodaje da tako izbjegnuto plaćanje poreza u iznosu od oko 635.000 kuna.

Protiv svih navedenih podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video