Vijesti / Crna kronika

SLUČAJ MERCATOR

UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA 'Ja sam uvjeren da nikakve naše krivnje nema i to ćemo ponovo dokazati'

UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA 'Ja sam uvjeren da nikakve naše krivnje nema i to ćemo ponovo dokazati'
Luka Stanzl / PIXSELL

Čehok na predstojeće lokalne izbore opet izlazi s tri pravosudna tereta na leđima.

Varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i nekadašnjem direktoru Parkova Miljenku Ptičeku ponovno će se suditi u slučaju 'Mercator'. Tako je odlučio Županijski sud u Osijeku, koji je poništio oslobađajuću prvostupanjsku presudu koju je u travnju 2019. donijela sutkinja Lidija Vuljak nakon postupka provedenog na Općinskom sudu u Koprivnici.

Vezana vijest:

Ivan Čehok i Miljenko Ptiček novo suđenje SLUČAJ 'MERCATOR' Čehoku i Ptičeku poništene oslobađajuće presude, sudit će im ponovo

Državno odvjetništvo teretilo je Čehoka i Ptičeka da su 2006. godine Grad Varaždin oštetili za 6,3 milijuna kuna prilikom zamjene zemljišta između Grada i Parkova. Grad je Parkovima dao zemljište gdje je kasnije izgrađen trgovački centar, a Parkovi su Gradu u zamjenu dali šumu Jelačićku, gdje je kasnije izgrađena Arena. Državnom odvjetništvu problematično je bilo to što, kako su navodili, Parkovi uopće nisu bili vlasnik šume Jelačićke, već je vlasnik bio Grad Varaždin. Ispalo bi tako da je Grad mijenjao svoje za svoje. 

- S obzirom da predmet traje, ne bih govorio o tome. Po meni je prvostupanjski sud sve utvrdio i oslobodio nas. Ako će trebati utvrditi još neke činjenice, mi ćemo to učiniti i dokazati da nismo. Ja sam uvjeren da nikakve naše krivnje nema - rekao nam je gradonačelnik komentirajući ovu novu situciju.

Napominje, kao što je rečeno i na sudu, da su Parkovi imali vlastovnicu za šumu Jelačićku. 

- Ali po prirodi posla time se uopće ne bavi gradonačelnik, nego odvjetnici. Kako su oni predložili, tako je i napravljeno - rekao je.

Pitali smo ga i smatra li da su mu narušena ustavna prava s obzirom na dugotrajnost postupka, koji je 11 godina kasnije sada opet na početku.

- Europski sud govori o tome načelu razmjernosti, naravno da je to već davno proteklo. To bi značilo da takav predmet,  koji nije prevelik, treba pravomoćno okončati u nekom primjerenom roku, od nekoliko godina, a sada ih je već prošlo 11. No ja ne krivim sud, nego je optužnica promašena. Mislim da su sudovi radili kvalitetno - riječi su Ivana Čehoka o situaciji u kojoj se našao pred lokalne izbore.

Ponovljeni postupak će umjesto sutkinje Lidije Vuljak sada voditi sudac Krešimir Pavlović.

Podsjetimo, osim ovog sudskog postupka koji se vodi u Koprivnici, Čehoku se sudi u još dva predmeta. 

Tako je u srpnju 2018. godine Županijski sud u Zagrebu donio presudu kojim je Čehoka osudio na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a konačnu riječ reći će Vrhovni sud Republike Hrvatske, koji je sjednicu vijeća zakazao za 29. i 30. ožujka ove godine. Postupak je to u kojem su na optuženičkoj klupi, uz Čehoka, bili i Davor PataftaNarcisa Huljev, Tomislav Kezelj i Hrvoje Vojvoda. Čehok, Patafta i Huljev su proglašeni krivima, Kezelj i Vojvoda su oslobođeni.

Na istom sudu Čehoku se sudi u još jednom postupku, gdje su ovoga puta zajedno s njima na optuženičkoj klupi, Zlatko Horvat, Stanko Vitez i Miroslav Bunić. USKOK-ova optužnica iz 2014. godine, koja je 2016. potvrđena, tereti optužene da su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video