Vijesti / Crna kronika

moderno ropstvo

Cure detalji šokantne priče o robu iz Podravine: 'Udarao me šakom i nogom'

Cure detalji šokantne priče o robu iz Podravine: 'Udarao me šakom i nogom'
Ilustracija

Zbog mentalne retardacije oštećenik nije mogao samostalno pružiti otpor okrivljeniku i trajno ga napustiti...

Slučaj ropstva u Koprivničko-križevačka županiji šokirala je cijelu Hrvatsku. Sve je pokrenula anonimna prijava Centru za socijalnu skrb i udruzi HERA iz Križevaca. Sve je započelo kada je 27. veljače prošle godine Centar nazvala nepoznata osoba i prijavila da 50-godišnjak živi kod 67-godišnjeg vlasnika farme koji se bavi poljoprivredom i da ga on izrabljuje i tjelesno zlostavlja, piše Podravski.

U izjavi koju je dao 6. ožujka prošle godine na Centru za socijalnu skrb, 50-godišnjak je negirao sve navode anonimne prijave. No, tu priča nije stala. Opet je nepoznata osoba dojavila anonimno istu stvar udruzi HERA u Križevcima koja štiti zlostavljane osobe.

Policijski su službenici zatim krenuli u kriminalističko istraživanje te su ispitani brojni svjedoci iz čijih su iskaza tužitelji zaključili kako je oštećeni 50-godišnjak živio kod okrivljenika unatrag osam godina te je svakodnevno morao raditi teške tjelesne poslove i to bez ikakve novčane naknade.

Osim toga okrivljeni je oštećeniku ograničavao slobodu kretanja i socijalne kontakte, a kad bi oštećenik pobjegao od njega, vraćao ga je nazad k sebi vičući na njega i pljuskajući ga. Znao ga je udarati nogom, hvatati za vrat i gušiti, a jednom ga je udario i lončićem po glavi.

- Zbog mentalne retardacije oštećenik nije mogao samostalno pružiti otpor okrivljeniku i trajno ga napustiti - kazao je vještak.

- Bojao sam ga se. Stalno je vikao na mene, udarao me šakom i nogom, ošamario me je u autu kada je došao po mene dok sam pobjegao. U vinogradu me je udario lončićem po glavi, a dvaput me je hvatao za vrat jer sam mu pokosio male orahe. Više puta sam pobjegao od njega jer nisam više mogao raditi toliko. Radni dan mi je počeo u 6 ujutro kada bih počeo s hranjenjem i čišćenjem bikovima. To bih radio do 10 -11 sati, a poslije sam išao na polje i radio druge poslove sve do 18 sati. S njima sam jeo i koristio njihovu kupaonicu. Nikud nisam išao, nije me puštao i govorio mi je da moram biti kod njega. Imam osobnu iskaznicu, ali ne i zdravstvenu, a vozio me doktoru kada sam imao crveni vjetar - ispričao je nesretni čovjek, piše Podravski.

Podignuta je optužnica koja je nepravomoćna i Općinski sud još se mora potvrditi, a ako bude osuđen, 67-godišnjak može biti kažnjen od jedne do 10 godina zatvora.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video