Vijesti / Crna kronika

DESET GODINA KASNIJE

VRHOVNI SUD ODLUČUJE! Čehok se nije pojavio, došli samo Patafta i Huljev

VRHOVNI SUD ODLUČUJE! Čehok se nije pojavio, došli samo Patafta i Huljev
PIXSELL

Čeka se hoće li Vrhovni sud gradonačelniku potvrditi kaznu od dvije godine zatvora...

Vrhovni sud Republike Hrvatske danas je održao svoju prvu javnu sjednicu u jednom od tri kaznena postupka koji se vode protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka. Riječ je o složenom predmetu koji objedinjuje 'slučaj Bale', 'slučaj Jalkovec-Brezje', 'slučaj POS' i 'slučaj Aerodrom'.

Ivan Čehok nije se pojavio na ročištu, kao ni Hrvoje Vojvoda i Tomislav Kezelj, koji se ispričao zbog bolesti. Od okrivljenika, na Vrhovni sud pristupili su samo Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Sudsko vijeće ima zadatak donijeti odluku o prvostupanjskoj presudi Županijskog suda u Zagrebu iz srpnja 2018. godine, kada je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti odnosno pogodavanja gospodarstveniku Davoru Patafti. 

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta_suđenje 2018_zemljista SUĐENJE U ZAGREBU PRESUDA Čehoku dvije godine zatvora, Patafti godina i osam mjeseci!

Patafta je zbog poticanja Čehoka na počinjenje kaznenog djela tom presudom osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, a članica uprave njegove tvrtke Narcisa Huljev na godinu i pol zbog pomaganja, od čega polovina izrečene kazne uvjetno. Tomislav Kezelj, nekadašnji direktor Varkoma, i Hrvoje Vojvoda, suvlasnik Ekos Holdinga, bili su tada oslobođeni krivnje.

Pataftine tvrtke T7 VIS i Winair također su proglašene krivima, dok je T7 Grupa oslobođena krivnje.

Uhićen 2011. godine

Podsjetimo, Čehok je uhićen 9. lipnja 2011. godine. Izašao je iz istražnog zatvora iz Remetinca nakon oko mjesec i pol dana, što je podnio ostavku na svoju funkciju te dao jamčevinu.

Na lokalnim izborima 2017. godine ponovo se kandidira, iako je imao tri potvrđene optužnice, bez pravosudnog epiloga. Ipak, na tim izborima pobjeđuje i vraća se u Gradsku vijećnicu.

Četiri točke presude

Optužnica Uskoka, jednako kao i presuda, imala je četiri točke. 

U 'slučaju Bale', vezanome uz dubiozan ugovor o zbrinjavanju otpada u Brezju iz 2008. godine, Čehok, Patafta i Kezelj oslobođeni su krivnje.

Po drugoj točki, koja se odnosila na zamjenu zemljišta Jalkovec-Brezje između tvrtke T7 VIS i Grada Varaždina, Čehok, Patafta i Huljev, proglašeni su bili krivima.

'Slučaj POS' ima dva dijela, jedan se odnosi na gradsku kupnju zemljišta za POS-stanogradnju na Banfici od T7 VIS-a, a drugi na kupnju zemljišta u Ulici Vilka Novaka od T7 VIS-a i Ekos Holdinga. Za Banficu su osuđeni Čehok, Patafta i Huljev, a za Vilka Novaka krivnje su svi oslobođeni, kao i Hrvoje Vojvoda.

Vezana vijest:

Čehok, Patafta, 1 NA REDU JE VRHOVNI SUD USKOK O PRESUDI (1) Sve je unaprijed dogovoreno, Gradsko poglavarstvo bilo je samo paravan!

Naposljetku, Čehok, Patafta i Huljev proglašeni su krivima i po četvrtoj točki, koja se odnosila na poslovni aranžman između tvrtki Varaždin Airport i Winair.

Na današnjoj sjednici Vrhovnog suda predstavnica Uskoka iznijela je neke detalje iz opsežne žalbe.

Pritom je za oslobađajući dio presude zatražila njezino poništenje odnosno ponovno suđenje u tome dijelu, dok za osuđujući dio traži od Vrhovnoga suda da preinači presudu i okrivljenicima izrekne strože kazne. 

Sporna vještačenja

Druga strana iznijela je zašto smatra da Uskok nije uspio dokazati da bi Čehok zlorabio svoj položaj, Patafta ga na to poticao, a Huljev u tome pomagala. Glavnina argumenata odnosila se na tumačenje vjerodostojnosti vještačenja, kao i načina donošenja odluka unutar gradske uprave.

Čehoka zastupa odvjetnica Ljiljana Planinić, Pataftu odvjetnici Nikola Drobec i Tomislav Grahovac, argumente u obranu Huljev iznio je Toni Ivandić, a Kezelja zastupa Tomislav Jonjić.

Sudsko vijeće čine suci Damir Kos, Perica Rosandić i Zdenko Konjić. Oni se sada povlače kako bi donijeli odluku koja će u neko naredno vrijeme biti javno objavljena.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video