Vijesti / Crna kronika

županijski sud presudio

Sud u Varaždinu potvrdio optužnicu: Učitelj curicu dirao po grudima i govorio da je slatka i lijepa

Sud u Varaždinu potvrdio optužnicu: Učitelj curicu dirao po grudima i govorio da je slatka i lijepa
Ilustracija, Duško Jaramaz/Pixsell (ilustracija)

Koprivnički sudac prvotno je odbacio optužnicu da to nije kazneno djelo.

Županijski sud u Varaždinu na nedavno održanoj sjednici, čiji je pravorijek u medijima ‘slučajno procurio’ prošlog tjedna, prihvatio je žalbu tužitelja i potvrdio optužnicu koprivničkih tužitelja kojom se 61-godišnji učitelj iz Bakovčica tereti za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, piše Podravski list.

Učitelja se teretilo da je 10. lipnja 2020. godine oko 10 sati u područnoj školi, znajući da je učenice te škole dijete i pod izlikom da mu pomogne, pozvao djevojčicu u školsko skladište. Kada su došli do ulaznih vrata stao je iza njezinih leđa, podigao joj ruke te je potom primio za grudi govoreći joj da je dobra, lijepa i slatka.

Odbacivanje kaznene odgovornosti učitelja 

Na portalu Klikaj.hr iznijeti su detalji optužnice u kojoj je obrazloženje suca iz Koprivnice Krešimira Pavlovića o odluci o odbacivanju kaznene odgovornosti učitelja.

- Da bi se radilo o postojanju kaznenog djela, nužna su četiri temeljna elementa kaznenog djela, što je radnja kaznenog djela kao prvi element, protupravnost kao drugi element, krivnja kao treći element i kažnjivost kao četvrti element. Ako izostane bilo koji od tih elemenata koji čine biće određenog kaznenog djela, tada se ne radi o kaznenom djelu - zaključak je suca Krešimira Pavlovića koji je ustanovio da učiteljevo diranje grudi učenice nije kazneno djelo bludne radnje za koje ga se teretilo.

'To je nepristojno i nedolično ponašanje'

Nadalje, sudac ističe da navedene radnje koje se navode u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici, nisu radnje kojima se grubo povređuje stid i moral, nego je to nepristojno i nedolično ponašanje sa spolnim konotacijama koje ne predstavlja objektivni supstrat za postojanje bludne radnje u smislu Kaznenog zakona te kako sud nije ovlašten za izmjenu činjeničnog opisa kojim bi okrivljenika teretio više od onoga što mu se stavlja na teret optužbom – navelo se u obrazloženju suca Pavlovića.

Majka žrtve najavila je da će zatražiti pomoć od dječje pravobraniteljice.

Podravski.hr navodi i slučaj da je isti sudac u nedavnoj presudi pogriješio dok je oslobodio obiteljskog nasilnika zato što supruga koju je zlostavljao nije plakala i bila vidno uznemirena nakon što je pobjegla kod susjeda i pozvala policiju. Tada je sudac odbacio svjedočenje žrtve kaznenog djela i prihvatio svjedočenje susjeda koji je u dobrim odnosima s okrivljenikom.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!