Vijesti / Crna kronika

s ustavnog suda

Zlatku Koračeviću odbijena tužba: Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127 tisuća kuna

Zlatku Koračeviću odbijena tužba: Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127 tisuća kuna
Patrik Macek/Pixsell

Nakon 14 mjeseci na čelu HEP-a još je šest mjeseci dobivao cijelu, a šest mjeseci pola plaće.

Zlatko Koračević, bivši HNS-ov saborski zastupnik i bivši predsjednik uprave HEP-a, podnio je ustavnu tužbu povodom presude Vrhovnog suda kojom je odbijena njegova revizija protiv presude Županijskog suda u Zagrebu.

Sada je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio Koračevićevu ustavnu tužbu.

Vijeće Ustavnog suda kojim je predsjedala Ingrid Antičević Marinović nije našlo da mu je povrijeđeno pravo na rad zato što u radnom sporu nije dobio što je smatrao da mu pripada zbog nezakonita otkaza u HEP-u: 1,15 milijuna kuna sa zateznim kamatama za neisplaćene plaće nakon otkaza, korištenje Audija A6, precizno '3.0 TFSI Quattro S-Line, crne boje s efektom' uz naknadu svih troškova vozila, kao i mobitela, za preostalo ugovorno razdoblje od dvije godine i devet mjeseci, te uplate godišnje premije životnog osiguranja u protuvrijednosti 2500 eura, piše Večernji list.

Koračević je morao HEP-u naknaditi i troškove parnice od 127 tisuća kuna.

Prva presuda bila je u njegovu korist, ali je ukinuta zbog 'bitnih proceduralnih povreda i pogrešnog pravnog pristupa'.

Koračević je na čelo HEP-a došao 24. veljače 2012. godine i mandat kao predsjednika Uprave trebao je trajati do 23. veljače 2016. godine. Nadzorni odbor HEP-a opozvao ga je 10. svibnja 2013. godine te mu je ponuđen posao rukovoditelja Službe za sustavno gospodarenje otpadom.

On to nije prihvatio pa mu je 27. lipnja 2013., prema ugovoru, otkazan ugovor o radu. Od tada Koračević tvrdi da je otkaz bio nezakonit te da ugovor nije predviđao takvu mogućnost otkaza.

- Sudovi su utvrdili da je otkaz posljedica neprihvaćanja ponude HEP-a u ugovorenom roku nakon opoziva, dok opoziv nije pravovremeno pobijao pred nadležnim sudom – navodi Večernji.

Koračević je u obrazloženju zašto je odbio ponudu za drugo mjesto naveo da mu ponuđeno radno mjesto zahtijeva dnevni odlazak iz njegova mjesta prebivališta, udaljenog 85 kilometara, što iziskuje osobni napor i znatne troškove prijevoza. Također, moli da mu se 'omogući obavljanje poslova pomoćnika direktora područja HEP-ODS d.d. u Elektri Varaždin'.

Nakon 14 mjeseci na čelu HEP-a još je šest mjeseci dobivao cijelu, a šest mjeseci pola plaće.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video