Vijesti / Crna kronika

KAZNENI NALOG

GRAFITIMA NA FASADE Išarao niz zgrada porukama o javnim osobama pa završio na sudu

GRAFITIMA NA FASADE Išarao niz zgrada porukama o javnim osobama pa završio na sudu
Varazdinski.hr

Čini se da organi reda i mira nisu imali razumijevanja za njegova 'umjetnička nastojanja'.

Općinski sud u Varaždinu krajem prošlog tjedna javno je objavio sadržaj kaznenog naloga donijetog krajem kolovoza tekuće godine kojim se J.H. (41) iz Varaždina proglašava krivim zbog počinjenja kaznenog djela 'protiv imovine-oštećenjem tuđe stvari u produljenom trajanju'.

Kako je istaknuto u kaznenom nalogu, on je 6. prosinca 2020., u vremenu od 1 do 1:15 sati, 'na području Varaždina, bez znanja i odobrenja vlasnika, u cilju da nanese štetu, crnim sprejem u pet navrata na zidovima različitih objekata ispisao poruke različitog sadržaja'.

U tih produktivnih 15 minuta, 41-godišnjak je ispisao pet grafita u kojima spominje javne osobe iz političkog i gospodarskog života (navodimo samo inicijale i prikrili smo podatke o broju mobitela).

Na zidu stadiona Sloboda ispisao je: ' MLATIM ŽENU SEREM PO SUBORCIMA ZAPOŠLJAVAM CURICE UZ NAKNADU A.S. 09********'.

Nakon toga je na zidu zgrade u Ulici Vjekoslava Špinčića ispisao 'T. J. JE KLOŠAR, GAZDA C. JE NA 09*******', a na zidu TTS Sport centra 'Č. SE HVALI DA M. DOBRO PUŠI KARE'.

Još dva grafita ispisao je u Ulici Ognjena Price i u Ulici Ruđera Boškovića. Prvi je glasio 'GAZDA C. 09******* J. JE OBIČAN KLOŠAR', a drugi 'T. J. JE KLOŠAR, GAZDA C.: 09*******'.

Na taj je način, istaknuto je u kaznenom nalogu, 'natpisima neovlašteno mijenjao izgled zidova'.

Zbog počinjenog kaznenog djela 41-godišnjak je kažnjen sa šest mjeseci uvjetnog zatvora, a ta odluka može biti opozvana ukoliko u narednih godinu dana počini novo kazneno djelo.

Odluka o uvjetnoj kazni može biti opozvana i ukoliko autor grafita u roku od šest mjeseci ne nadoknadi počinjenu štetu koja sveukupno iznosi 28.657 kuna. Zajednici sportskih udruga grada Varaždina mora platiti 1.200 kuna, TTS Sport centru 9.114 kuna, oštećenoj M.D. 9.343 kuna te Gradu Varaždinu 9.000 kuna.

Uz nadokandu štete, mora platiti i 500 kuna troškova kaznenog postupka.

Protiv ove presude okrivljenik ima pravo u roku od osam dana podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!