Vijesti / Crna kronika

Nepravomoćna presuda

Policija zaustavila biciklista, on ih izvrijeđao: 'Kakvo je ovo p****sko postupanje?'

Policija zaustavila biciklista, on ih izvrijeđao: 'Kakvo je ovo p****sko postupanje?'
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Na pitanje zašto nema svjetla na biciklu, rekao je da je to 'oldtimer' iz 1920. godine...

Općinski sud u Varaždinu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete početkom ožujka ove godine kojom se 66-godišnjaka iz Varaždina proglašava krivim za niz prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o javnom redu i miru.

Kako je istaknuto u presudi, on je u večernjim satima u veljači 2020. upravljao biciklom Ulicom Braće Radić, a pritom nije imao ni prednje ni zadnje svjetlo niti je nosio reflektirajući prsluk.

Prilikom postupanja policijskih službenika negodovao je i izvrijeđao policajce riječima: 'Koji kurac ste mene našli, kakva su to pederska postupanja, da sam vam otišao mogli ste mi kurac'.

Osim toga, kasnije je u policijskoj postaji odbio alkotestiranje.

Okrivljenik je na sudu potvrdio da nije imao reflektirajući prsluk, no kazao je da svjetla na biciklu nema odgovarajuća svjetla jer je riječ o starom biciklu, oldtimeru iz 1920. godine. Dodao je da taj bicikl 'ima specijalna reflektirajuća stakla na pedalama i otraga na blatobranu te s prednje strane ima lampu'.

Rekao je da nije vrijeđao policiju nego je sebi u bradu rekao: 'Koji kurac mi je to trebalo, baš sam pederčina, mogao sam otići i mogli bi kurac!'. Istaknuo je da mu je u policijskoj postaji ponuđen alkotest koji je prvo odbio jer 'općenito ne konzumira alkohol', a kad mu je rečeno da će za odbijanje platiti 500 kuna kazne, predomislio se, ali mu je policajac rekao da više ne može puhati jer se već izjasnio.

Policajac koji je svjedočio ispričao je drugačiju priču. Rekao je da je okrivljenik njega i kolegu vrijeđao riječima: ' Koji kurac 'oćete, koji kurac ste mene našli, kakva su to pederska postupanja'. U policijskoj postaji ponuđeno mu je korištenje alkotesta, no okrivljenik je to odbio, iako mu je rečeno da na taj način čini prekršaj. Tek kad je obrazac da je odbio puhati ispunjen, okrivljenik je promijenio mišljenje, a tada više nije bilo moguće alkotestiranje jer je u zapisnik uvedeno da je testiranje odbio. Negirao je i da je biciklom imao ugrađena svjetla.

Sud je kao istinito prihvati svjedočenje policajca.

Okrivljenik je kažnjen kaznom u iznosu od 1500 kuna, još mora platiti i 200 kuna troškova sudskog postupka.

- Pri odmjeravanju kazni je uzeta u obzir vrsta i težina prekršaja, imovno stanje okrivljenika, dok mu je kao otegotna okolnost uzeta u obzir činjenica da je okrivljenik već jednom pravomoćno kažnjavan radi remećenja javnog reda i mira, što je vidljivo iz potvrde Ministarstva pravosuđa – obrazložio je sud vidinu kazne.

Stranke u sporu na odluku suda žaliti se mogu u roku od osam dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video