Vijesti / Crna kronika

TROJE UHIĆENIH

Europski tužitelj objavio detalje uhićenja u Varaždinu, traže istražni zatvor za Gotića, Bunića i Ptičeka

Europski tužitelj objavio detalje uhićenja u Varaždinu, traže istražni zatvor za Gotića, Bunića i Ptičeka
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Dogovori o namještanju započeli su u svibnju 2021. godine, tvrde iz Ureda europskog javnog tužitelja...

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je priopćenje povodom jučerašnjih uhićenja u Varaždinu zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda.

Vezana vijest:

Aglomeracija, Ivan Ćehok, Željko Bunić, Robert Gotić neslužbeno Uhićeni Robert Gotić, Željko Bunić i Stjepan Ptiček, istraga Europskog tužitelja traje

Među uhićenima su bivši gradski vijećnik i varaždinski poduzetnik Robert Gotić, bivši gradski vijećnik i bivši direktor varaždinske komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić i poduzetnik Stjepan Ptiček.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

'Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primali i davali mito. Sve tri osumnjičene osobe uhićene su jučer (14. srpnja 2022.) na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Postoji sumnja da su se trojica osumnjičenika u razdoblju od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022. dogovorili da će prvookrivljeniku biti dodijeljen posao na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu. Dogovorili su da će drugookrivljenik i trećeokrivljenik, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da prvookrivljenik dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu. Vrijednost projekta UPOV prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura), a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Novčana nagrada za drugookrivljenika bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta UPOV. Nagrada za trećeokrivljenika je pak dogovorena na način da tvrtka prvookrivljenika angažira jednu od tvrtki trećeokrivljenika kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta UPOV, u vrijednosti od 72 809 100,00 kuna (9 690 962 eura) (bez PDV-a).

Kako bi dogovoreno proveli u djelo, postoji sumnja da je tvrtku trećeokrivljenika prvo angažirala tvrtka u kojoj je drugookrivljenik bio direktor. Radilo se o izradi glavnih projekata i ishođenju građevinske dozvole za projekt UPOV. Kako je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave je trećeokrivljenik, u ime svojega društva, ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti. Slijedom toga je, odlukom drugookrivljenika, ponuda njegovoga društva odabrana kao najpovoljnija.

Vezana vijest:

robert gotić akcija europskih istražitelja TKO JE ROBERT GOTIĆ? Istaknuti HDZ-ovac desetljećima je u građevinskom poslu, u prošlom sazivu bio je gradski vijećnik

U postupku izmjene projektne dokumentacije za projekt UPOV, društvo trećeokrivljenika je izradilo Glavni projekt u koji je unesen geotehničko-građevinski projekt prethodno izrađen od strane provookrivljenika. Štoviše, trećeokrivljenik je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebna za  izgradnju projekta UPOV biti izvođena posebnom metodom za koju je specijalizirano upravo društvo prvookrivljenika. Na taj je način osigurano da društvo prvookrivljenika može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Slijedom toga je u postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda trgovačkog društva provookrivljenika u iznosu od 262 373 562,50 kuna (35 milijuna eura) odabrana kao najpovoljnija, dok je prvookrivljenik, sukladno ranijem dogovoru, kao podizvođača za izvođenje radova angažirao jedno društvo trećeokrivljenika.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trojica osumnjičenika', stoji u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!