Vijesti / Crna kronika

ured europskog javnog tužitelja

SUD PRIHVATIO PRIJEDLOG TUŽITELJA Buniću, Gotiću i Ptičeku određen istražni zatvor!

SUD PRIHVATIO PRIJEDLOG TUŽITELJA Buniću, Gotiću i Ptičeku određen istražni zatvor!
Goran Stanzl/Pixsell/Varaždinski.hr

Sljedećih 30 dana bit će u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Željko Bunić, bivši čelni čovjek varaždinske komunalne tvrtke Varkom te poduzetnici Robert Gotić i Stjepan Ptiček, završili su, na za sada, mjesec dana u istražnom zatvoru u Remetincu. Odlučio je tako sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, koji je prihvatio prijedlog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je protiv njih pokrenuo istragu te je tražio i određivanje istražnog zatvora za svu trojicu.

Vezana vijest:

privođenje uhićenje Željka Bunića afera 'pročistač' POČELO ISPITIVANJE Tajno su prisluškivani od studenog. Buniću obećali mito ako Gotićeva tvrtka dobije posao



- Sud je prihvatio prijedlog Ureda europskog javnog tužitelja i protiv sve trojice okrivljenika odredio istražni zatvor po svim predloženim osnovama. Dakle, sva trojica okrivljenika bit će sljedećih 30 dana u istražnom zatvoru kako zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tako - zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti isto ili slično kazneno djelo - rekao je Tomislav Kamber iz EPPO-a.

Nije htio komentirati hoće li se istraga pokrenuta protiv spomenute trojice dalje širiti, s obzirom na to da su tijekom četvrtka pretražene i prostorije Fonda za zaštitu okoliša, kao i ured i dom bivšeg čelnika te ustanove. U tom kraku istrage, koliko je za sada poznato nitko nije uhićen ni osumnjičen, no provode se izvidi i istražitelji su neki dan izuzeli dokumentaciju te zapečatili urede. Određivanje istražnog zatvora komentirao je i Ivan Gržić, Bunićev branitelj.

- Odluku suda smatram u cijelosti neosnovanom, mom je branjeniku određen istražni zatvor zbog iteracijskih i koluzijskih razloga. Takve razloge smatram neosnovanim, mislim da nemaju utemeljenja u bilo čemu  i mi ćemo se žaliti. Gospodin Bunić ni fizički ni tehnički ne može ponoviti djelo jer više nije u upravi Varkoma - kazao je Gržić.

Bunić, Grotić i Ptiček, po nalogu EPPO-a uhićeni su u četvrtak, da bi u poslijepodnevnim satima bili dovedeni u EPPO na ispitivanje. Kako se neslužbeno moglo čuti svi su iznijeli detaljne obrane te su poricali djela. EPPO ih sumnjiči da su se od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022. dogovorili  oko dodijele poslova na izgradnji pročistača.

Prema njihovom dogovoru, posao je trebao biti dodijeljen Gotićevoj tvrtki, a Buniću  je za "njegovu" pomoć u tom poslu, obećan neutvrđeni iznos mita. Vrijednost projekta  prvobitno je procijenjena na 178  milijuna kuna (23,7 milijuna eura), a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Novčana nagrada za Bunića, trebala je bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta. Ptiček je pak trebao  dobiti posao kao podizvođač na tom projektu, a radovi su trebali biti vrijedni oko 72,8 milijuna kuna, odnosno 9,6 milijuna eura bez PDV-a.

Da bi se posao izrealizirao kako  su zamislili, u natječajnu  dokumentaciju je ubačeno da se neki radovi mogu izvesti  samo metodom  injektiranje betona,  za što je inače specijalizirana Gotićeva tvrtka.

Inače trojac je tajno praćen i prisluškivan od studenog lani, a na koncu je kako se sumnja, namještenom natječaju pobijedila Gotićeva tvrtka čije je ponuda iznosila 262,3 milijuna kuna, odnosno 35 milijuna eura. Ptičekova tvrtka je sukladno ranijem dogovoru, na koncu bila angažirana kao podizvođač radova.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video