Vijesti / Crna kronika

Nudili im drva za zimu i tražili novac unaprijed. Drva im nisu dostavili

Nudili im drva za zimu i tražili novac unaprijed. Drva im nisu dostavili
Ilustracija - Nikola Cutuk / PIXSELL

Prijevare su sve učestalije, a stariji su najviše na meti, kaže varaždinska policija. Prevaranti sve češće dolaze na kućni prag i lažno se predstavljaju.

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare, upozorili su iz varaždinske policije. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. 

Prevaranti, osim telefonskih razgovora, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Nude se usluge dovoza drva, šljunka, zemlje, pomoć u čišćenju kuća, dvorišta i slično. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju, razgovor, pomoć, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Varaždinskoj županiji bilježe se razni oblici prijevara, gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici, službenici banaka, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u i oko kuće, kupovina špeceraja, drva  i slično.

Policijski službenici proteklih dana evidentirali su nekoliko situacija prijevara. Nepoznati počinitelji su nudili i obećali starijim osobama dostavu drva za zimu, ali su prethodno tražili novac za plaćanje drva, nakon čega ista nisu dostavili. Apeliramo da se usluge ne plaćaju u naprijed. 

U cilju sprječavanja takvih i sličnih prijevara, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, policija savjetuje: 
- Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
- Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
- Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
- Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
- Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
- Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Također, apelira se na odrasle članove obitelji koji brinu o starijim osobama da ih upozore na opasnost i ponavljaju im ove savjete.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.