Vijesti / Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Tijekom operacije ostavili joj dvije gaze u trbuhu, tužila i dobila odštetu

Tijekom operacije ostavili joj dvije gaze u trbuhu, tužila i dobila odštetu
Opća bolnica Varaždin

Varaždinska bolnica pacijentici mora isplatiti oko 50000 kuna...

Opća bolnica Varaždin mora bivšoj pacijentici iz Varaždinskih Toplica isplatiti 37.405 kuna naknade neimovinske štete i imovinske štete za putne troškove i troškove smještaja te još 1200 kuna s osnova naknade imovinske štete za tuđu pomoć i njegu sa zakonskom zateznom kamatom jer je kirurg u njezinu trbuhu 'zaboravio' na na dvije gaze! Otkrivene su tek šest mjeseci kasnije tijekom druge operacije u Njemačkoj. Bolnica će morati platiti i oko 20.000 kuna troškova postupka. Presuda koju je ovih dana donio Općinski sud u Varaždinu je nepravomoćna.

Žena je u tužbi navela je da je 2017. bila hospitalizirana u Općoj bolnici Varaždin, gdje su joj prilikom operacije oštećeni mokraćni mjehur i rektum, a u organizmu ostavljene dvije medicinske gaze. Zbog povrede prava osobnosti po kriteriju fizičkih bolova, duševnih boli zbog smanjenja životnih aktivnosti i pretrpljenog straha potraživala je 92.405 kuna, no kasnije je smanjila taj iznos na 42.405 kuna. Bolnica osporava tužbu i odgovornost za naknadu štete, kao i uzročnu vezu između operativnog zahvata. i zdravstvenih problema tužiteljice.

Tvrdi sa tijekom operacije nije u tijelu ostala gaza, a kamoli da je tijekom liječenja počinjena bilo kakva medicinska pogreška. U dokaznom postupku sud je pročitao dokumentaciju, nalaz i mišljenje vještaka. Tužiteljica je hospitalizirana zbog povišenih upalnih parametara i tumorske tvorbe u zdjelici, pa je je u studenom 2017. obavljen operativni zahvat kojim joj je odstranjena maternica s jajnikom. Iduće godine 17. svibnja ponovno je hospitalizirana u klinici u Stuttgartu, gdje je podvrgnuta operativnom zahvatu za vrijeme kojeg su njemački liječnici u zdjelici tužiteljice pronađene dvije kirurške gaze.

Stalni sudski vještak rekao je da su tijekom operacije 9. studenoga 2017. kod tužiteljice oštećeni mokraćni mjehur i rektum, ali da su ozljede stručno sanirane i da tužiteljica ne trpi nikakve posljedice. Oštećenja rektuma i mokraćnog mjehura smatraju se, rekao je, komplikacijom zahvata, a ne liječničkom pogreškom ili nemarnim liječenjem. Za gaze je naveo da se iz medicinske dokumentacije može jasno izvesti zaključak da su tijekom operacije u Općoj bolnici Varaždin u trbuhu tuženice ostavljene dvije gaze koje su joj uzrokovale pogoršanje zdravlja te da je bilo nužno njihovo uklanjanje, odnosno da je bila potrebna druga operacija.

Smatra da postoji uzročno-posljedična veza između ostavljenih gaza i druge operacije u Stuttgartu.

- Zbog zaostalog stranog tijela tužiteljica je pretrpjela trajne posljedice koje se odražavaju u povremenim bolovima na mjestu operacijskog reza te bolovima pri opterećenju tijela težinom i naglim ispravljanjem, zbog čega vještak zaključuje da stupanj smanjenja životnih aktivnosti iznosi oko osam do deset posto - piše, uz ostalo, u presudi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video