Vijesti / Crna kronika

žalba na presudu

DORH traži ponovno suđenje: Sud oslobodio vozača koji je Audijem usmrtio pješaka u Ludbregu

DORH traži ponovno suđenje: Sud oslobodio vozača koji je Audijem usmrtio pješaka u Ludbregu
Duško Jaramaz/Pixsell (ilustracija)

Pješak je preminuo na mjestu nesreće...

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u  kojom je optuženi državljanin Bosne i Hercegovine star 36 godina oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom.

Vozač je 3. siječnja 2016. u Ludbregu, prema optužnici, nesmotreno upravljao osobnim automobilom marke Audi A6 brzinom od oko 68 kilometara na sat koja nije bila prilagođena smanjenoj vidljivosti u vožnji u noćnim uvjetima pod dometom oborenih svjetala te po zbog snijega klizavom kolniku.

Automobilom je udario 73-godišnjeg pješaka koji je prelazio kolnik i uslijed udara zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće.

- Žalba je podnesena zbog pogrešno utvrđenih činjenica. Sud je oslobodio okrivljenika od optužbe s obrazloženjem da okrivljenik nije mogao niti trebao predvidjeti da će se na kolniku naći pješak koji prelazi kolnik pa da zbog toga nije bio dužan smanjiti brzinu svoje vožnje. Državno odvjetništvo smatra takav stav suda neprihvatljivim jer pojava pješaka na gradskoj prometnici u 18.50 sati u neposrednoj blizini pješačkog prijelaza predstavlja potpuno očekivanu i predvidivu okolnost o kojoj svaki vozač mora voditi računa i tome prilagoditi brzinu vožnje - navodi se u priopćenju DORH-a koji predlaže da se prvostupanjska presuda ukine i predmet vrati Općinskom sudu u Varaždinu na ponovno suđenje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video