Vijesti / Crna kronika

POLICIJA IZVJESTILA

Kupio Audi u Njemačkoj, no nije želio platiti PDV. Sad se njime bavi policija

Kupio Audi u Njemačkoj, no nije želio platiti PDV. Sad se njime bavi policija
Miroslava Novak

Planirao je uštedjeti oko 1400 eura...

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Krivotvorenje isprave i Ovjeravanje neistinitog sadržaja.

- Kako se sumnja, on je kao fizička osoba, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost prilikom kupovine osobnog vozila, uporabio punomoć trgovačkog društva izdanu radi kupnje i unosa u Republiku Hrvatsku rabljenog osobnog vozila marke Audi, u ime i za račun navedenog trgovačkog društva. Navedeni je prodavatelju iz Njemačke platio u gotovini i preuzeo osobno vozilo, na što mu je ispostavljen račun na kojem je naznačeno da porez na dodanu vrijednost nije plaćen. Radi izbjegavanja plaćanja poreza na neutvrđeni je način pribavio krivotvoreni račun trgovačkog društva na kojem je naznačeno da je porez na dodanu vrijednost obračunat u skladu Zakona o porezu na dodanu vrijednost i nije posebno iskazan na računu. Na temelju navedenog računa, nadležni je carinski ured donio porezno rješenje kojim je obračunat i naplaćen porez u iznosu od oko 1500 eura - izvijestila je policija.

Time je uporabom neistinite isprave kao prave, doveo u zabludu nadležno tijelo da u javnoj ispravi ovjeri neistiniti račun trgovačkog društva, čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1400 eura, odnosno u iznosu razlike između poreza na dodanu vrijednost i iznosa posebnog poreza na motorna vozila.

Najnovije

Reci što misliš!