Vijesti / Crna kronika

HALO 192

Prevarant se 'ubacio' u poslovnu komunikaciju dvaju poduzeća pa dao svoj račun za uplatu

Prevarant se 'ubacio' u poslovnu komunikaciju dvaju poduzeća pa dao svoj račun za uplatu
Ilustracija

Ovo je jedan poseban oblik prijevare, policija poziva tvrtke na oprez.

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 46-godišnjaka, odgovorne osobe jednog poduzeća, da je njegovo poduzeće prevareno. 

Prema prijavi, nepoznati počinitelj je 20. ožujka ove godine poslao email s podacima jednog poduzeća, a u kojoj poruci je dostavio lažne podatke tog postojećeg poduzeća odnosno naveo je promjenu broja tekućeg računa. 

Pošto su naručili robu od tog poduzeća s kojim inače posluju, ne sumnjajući da se radi o lažnoj email poruci izvršili su uplatu sa svojeg računa u iznosu od oko 4.500 eura. 

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela i pronalasku počinitelja. 

- Napominjemo da se da se u ovom slučaju radi o takozvanoj BEC (Business email compromise) prijevari - napominju iz policije. - Kod takve prijevare počinitelj se u određenom trenutku ubacuje u poslovnu email komunikaciju između dviju firmi, predstavljajući se kao direktor ili odgovorna osoba firme koja treba primiti uplatu i onda traži promjenu računa na koji se uplaćuju novci, uz objašnjenje da su promijenili banku. Taj način prijevare spada u skupinu 'fishing prijevara', gdje počinitelj (ili više njih) naprave veći broj gore opisanih pokušaja sa raznim firmama u očekivanju da će neki od njih uplatiti novac na 'izmijenjeni račun'. Stoga oprez, ukoliko dobijete email firme s kojom već duže vremena poslujete da je promijenila račun za uplatu novca, poduzmite dodatne mjere i provjerite dali je to stvarno tako - poručuju iz Policijske uprave varaždinske.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video