PEDOFILIJA U CKRVI Sudac koji je vodio slučaj objašnjava: ‘Takav je zakon’

Sedamsto sati dobrovoljnog rada umjesto godine dana zatvora – kazna je svećeniku za seks s dječakom. Javnost je u šoku.

– De iure – on je kažnjen. De facto – ništa se nije dogodilo. Svećenik nije uopće kažnjen zapravo. Rad za opće dobro u opisu je posla svećenika – rekao je Ivica Šola, kolumnist i novinar.

Presudu je donio osječki sudac Općinskoga suda Ivan Sajter, objašnjava – prema starom Kaznenom zakonu. I svjedočenju – riječ na riječ.

– Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je jedan dokaz u spisu ukazao na to da je bilo riječ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U tome smislu da je žrtva kao osoba koja je imala 16 godina, nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku – kazao je Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku.

Svećenik je, neosporno je, iskoristio situaciju početkom siječnja 2002. godine u đakovačkom sjemeništu, kada je opio žrtvu i seksualno je iskoristio. Žrtva – sjemeništarac prijavio je sve – 11 godina kasnije.

Sudac objašnjava: – Silovanje pretpostavlja prijetnju silom, što u ovom slučaju nije riječ. Dakle, kazna je u granicama prospisane – nije ublažavana. Da li je adekvatna, vidjet ćemo što će reći Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo.

Svećenik je trebao biti ošto kažnjen, smatra Šola.

– To su osobe kojima mi s punim povjerenjem dajemo našu djecu. Dakle, ovakva kazna loša je poruka prema svim eventualnim počiniteljima. Ovo je užasna poruka svim predatorima ovoga tipa da mogu nesmetano činiti teške zločine, a za to zapravo ne dobiti nikakvu kaznu – dodaje Šola.

Ni u Đakovačko-osječkoj biskupiji, čiji su svećenici, pa i sam tadašnji nadbiskup Marin Srakić – svjedočili na sudu da ništa ne znaju – nisu sankcionirali svećenika, seksualnog predatora.

Nakon što se nedjelo utvrdilo, realan bi bio izgon iz Crkve.

– Svećenik koji se oženi – suspendira se , koji se zaljubi u ženu – suspendira, zamislite vi teškog zločina. A osoba koja prema nepravomoćnoj presudi učinila nekonsenzualni spolni odnos s istospolnom osobom, maloljetnikom, dakle bude premještena u drugu župu – onda je to zbogom pameti – kaže Šola.

Zato javnost osuđuje nejednakost pred zakonom. Nadajući se adekvatnoj kazni za seksulani zločin. No ovaj slučaj, smatraju mnogi, treba potaknuti i istragu u biskupiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije