Sve češći uzrok prometnih nesreća su distrakcije u vožnji – mobitel, hrana…

Danas je u Županijskoj palači održana 11. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj je izložen prijedlog Plana rada Savjeta za 2017. godinu te je prezentirano Izvješće o radu Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije za 2016. godinu.

– U 2016. godini bili smo usmjereni na opću sigurnost, posebno s aspekta najosjetljivijih u prometu, dakle pješaka i biciklista. Od većih projekata ostvarili smo izgradnji rotora na crnim točkama, dodatna osvjetljenja na pješačkim prijelazima – rekao je predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Branko Osonjački te dodao kako je u 2017. u planu rješavanje crnih točaka u smislu postavljanja kružnih tokova, kako bi se smanjile prometne nesreće.

Darko Dragičević, predstavnik PU Varaždinske ističe kako se na području Varaždinske županije u 2016. godini dogodilo ukupno 1212 prometnih nesreća, što je za 40 prometnih nesreća više nego 2015. godine.

– U tim je prometnim nesrećama smrtno stradalo 16 osoba, što je 60 posto više u odnosu na 2015. godinu. Najviše su stradavali pješaci, biciklisti i motoristi, čak 13 njih iz te kategorije – pet pješaka, šest motorista, jedan biciklist i jedan vozač četverocikla, a samo troje stradalih bilo je vozača osobnih automobila – rekao je Dragičević.

Dodaje kako je u preko 50 posto prometnih nesreća s poginulim osoba uzrok vožnja pod utjecajem alkohola. Ostale prometne nesreće događaju se uglavnom zbog nepropisne brzine, oduzimanje prednosti prolaska te nepropisno kretanje kolnikom.

– Naime, na prometnicama imamo jedan novi problem, a to je nepažnja, odnosno distrakcije koje direktno utječu na nepažnju. Distrakcijom u prometu se smatra se skretaje pažnje s prometa. Najčešći oblici distrakcije su uporaba mobitela, jedenje, pijenje, pušenje cigareta, slušanje glasne glazbe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije