Sukob oko ‘Penelope’: Davor Vugrinec dobio 30 tisuća kuna odštete na sudu

Varaždinac Davor Vugrinec poznat je po svojoj nogometnoj karijeri, ali u zadnje vrijeme mnogo se više o njemu govori kao o kolekcionaru i stratvenom ljubitelju slikarstva.

Iako bavljenje umjetnošću ne djeluje kao područje na kojem ima mnogo konflikata, osim onih estetsko-teoretske naravi, upravo je Davor Vugrinec bio jedan od aktora sukoba koji je završio i na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Konflikt datira na veljaču godine 2015. kad ga je na izložbi u sklopu ciklusa ‘Privatne kolekcije u javnoj instituciji’, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Dobromir Vajda optužio da sliku ‘Penelopa’ nije stekao na legalan način.

– Na izložbi se pojavio Dobromir Vajda tvrdeći da je izložena slika ‘Penelopa’ njegova. Došlo je do manjeg incidenta jer je tražio da dođe ravnateljica Jasminka Poklečki-Stošić i da se izložba zatvori. Bio je glasan i sve je trajalo desetak minuta. Detalje ne znam jer nisam bio prisutan. Ravnateljica mi je pokazala dokumentaciju koju je Vajda ostavio pa sam joj predočio monografiju da vidi da optužbe ne stoje. U kolekcionarsku strast uložio sam puno truda i novca stečenog kroz profesionalno bavljenje nogometom.

Svaku umjetninu stekao sam vlastitim radom i uz svaku sam emotivno vezan – opisao je Davor Vugrinec za Jutarnji list te istaknuo kako je ta izložba bila ‘vrhunac njegova dugogodišnjeg bavljenja kolekcionarstvom’.

Optužbe su završile na sudu pa zbog povrede prava osobnosti te narušene časti i ugleda, Vajda mora platiti Vugrincu 30 tisuća kuna s kamatama i platiti mu sudske troškove.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije