Zapovjednik Vatrogasne zajednice Stjepan Kovaček radit će za opće dobro

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček nepravomoćnom je presudom na Općinskom sudu u Varaždinu proglašen krivim zbog pronevjere 200 tisuća kuna s računa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Đurđ. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 9 mjeseci, no ta mu je kazna zamijenjena kaznom rada za opće dobro u trajanju od 540 sati.

Državno odvjetništvo optužnicu protiv Kovačeka podiglo je sredinom prošle godine. Kovaček je optužen da je više od 7 godina, od sredine 2007. do kraja 2014. godine, kao predsjednik i zapovjednik DVD-a Sveti Đurđ, s računa spomenutog društva podizao novac i prebacivao ga na svoj račun.

Istragom je utvrđeno da taj novac nije koristio za potrebe DVD-a, nego ga je zadržavao za sebe pribavivši si na taj način nepripadnu materijalnu korist u iznosu od oko 200 tisuća kuna.

Kovaček je na sudu priznao da je podizao novac s računa DVD-a, ali je naglasio da je taj novac koristio za plaćanje troškova izgradnje vatrogasnog doma u Svetom Đurđu, a što su, naglasio je, potvrdili i brojni svjedoci.

Istaknuo je Kovaček da je projekt izgradnje vatrogasnog doma odmah u početku realizacije 2007. godine počeo ‘šepati’ te da je zato odlučio stvari uzeti u svoje ruke.

– Vremena za čekanje nije bilo jer smo vatrogasnu opremu imali smještenu na četiri lokacije zbog čega smo imali probleme pri izlascima na intervencije. U takvim uvjetima bilo je nemoguće raditi – naglasio je Kovaček dodajući da je zato odlučio uzeti stvari u svoje ruke kako bi radovi na izgradnji doma bili što prije dovršeni.

– Novac sam podizao isključivo za plaćanje radova na izgradnji vatrogasnog doma. Bio sam svjestan da je to što radim nezakonito ali jednostavno sam osjećao da bi se to, ukoliko ne završimo izgradnju, moglo otegnuti na deset i više godina. Odlučio sam se na takav potez iz lokalpatriotskih razloga – poručio je.

Naglasio je i da su vatrogasci iz DVD-a bili upoznati sa svime i da su mu dali podršku, ali da ipak, zbog moralne odgovornosti, razmišlja o tome da podnese ostavku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije