Podignuta optužnica protiv varaždinskog i njemačkog poduzetnika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 53 godine i njemačkog državljanina starog 46 godina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Okrivljenike se tereti da su kao predsjednik i član uprave tvrtke registrirane u Hrvatskoj u prosincu 2006. godine sklopili ugovor o dugoročnom kreditu kojim je toj tvrtki odobren kredit radi kupnje opreme od tvrtke iz Njemačke koja je u vlasništvu obitelji okrivljenog njemačkog državljanina.

Banka je tako toj njemačkoj tvrtki isplatila više od 7,2 milijuna kuna, no ta tvrtka nije prodala ni isporučila opremu hrvatskoj tvrtki koja se obvezala vraćati kredit banci.

Njemačka se tvrtka tako okoristila za taj iznos, a banka je oštećena za iznos dijela kredita od 3,2 milijuna kuna koji nije vraćen.

Okrivljenike se tereti i da su u siječnju 2008. godine lažirali dokumentaciju kako bi prikazali da je njemačka tvrtka isporučila opremu hrvatskoj tvrtki.

Banka je, vjerujući da su podaci točni, s njima sklopila Sporazum o zasnivanju založnog prava na pokretninama i pravu na neposrednu ovrhu, iako navedena oprema u tvrtki ne postoji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije