Optužnica protiv Hudoletnjaka zbog niza prekršaja u poslovanju Varaždinke

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon istrage koja je trajala godinu dana, podiglo optužnicu protiv kontroverznog poduzetnika Ivana Hudoletnjaka (82) i njegove tvrtke Varaždinka. Tereti ga se za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Okrivljenika se tereti da je u razdoblju od 2007. do 2009. godine kao direktor Varaždinke sklopio u ime tvrtke sa samim sobom ugovor o najmu s ulaganjem kojim je dao Varaždinki u najam svoj poslovni prostor u Zagrebu. Varaždinka se temeljem ugovora obvezala snositi sve troškove preuređenja objekta.

Istragom je međutim utvrđeno da se radilo o njegovom stambenom objektu te da je ugovor sklopljen iako Hudoletnjak u tom prostoru uopće nije namjeravao obavljati bilo kakvu djelatnost Varaždinke.

Tvrtka Varaždinka je unatoč tome platila više od 440 tisuća kuna za obavljene građevinske radove na objektu, ali taj prostor nakon toga uopće nije koristila.

Tereti ga se i da kao direktor Varaždinke, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za 2008. godinu nije uključio niti iskazao obvezu poreza s osnova manjkova zaliha tvrtke u iznosu većem od 7 milijuna kuna čime se tvrtka, izbjegavanjem plaćanja poreza na dodanu vrijednost, nepripadno okoristila na štetu državnog proračuna u iznosu većem od 1,5 milijuna kuna.

Hudoletnjaka se tereti i da nije vodio poslovne knjige Varaždinke tako da je otežana preglednost poslovanja i imovinskog stanja te da od siječnja 2013. godine nije zatražio da se pokrene stečajni postupak nad tvrtkom iako je to bio dužan učiniti jer je račun tvrtke bio u neprekidnoj blokadi od listopada 2012. godine s nepodmirenim obvezama većim od 3,5 milijuna kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije