Optužnica protiv Stjepana Igreca zbog malverzacija oko zemljišta

Nakon istrage koja je trajala više od godinu dana, državno je odvjetništvo podignulo optužnicu protiv poduzetnika Stjepana Igreca (72), njegove kćeri (35) i jednog austrijskog državljanina (44) te jedne tvrtke iz Varaždina zbog sumnje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u počinjenju tog kaznenog djela.

Optužene se tereti za malverzacije prilikom prodaje zemljišta uz istočnu obilaznicu Grada Varaždina koje je Igrecova tvrtka 2007. godine prodala austrijskom investitoru koji je tamo namjeravo graditi trgovački centar City Point.

Igreca, koji je rodom iz međimurskog Čukovca i austrijskog državljanina tereti se da su sklopili ugovor kojim je tvrtka ATP-Igrec Transporti prodala to zemljište tvrtki u kojoj je austrijski državljanin bio direktor za iznos od gotovo 7 milijuna eura.

Nešto kasnije sklopili su ugovor o razvoju projekta kojim se druga tvrtka u vlasništvu Stjepana Igreca obvezala tvrtki koja je na tom zemljištu namjeravala graditi trgovački centar pružati podršku prilikom stjecanja zemljišta i ishođenja pravomoćne lokacijske dozvole ali s unaprijed stvorenim planom da se navedeni poslovi i usluge iz ugovora neće obaviti.

Cilj je bio da, temeljem takvog fiktivnog ugovora, investitor dio kupoprodajne cijene za kupljeno zemljište isplati nekoj drugoj Igrecovoj tvrtki budući da je tvrtka ATP-Igrec Transporti bila u financijskim problemima.

Na taj je način drugoj Igrecovoj tvrtki plaćeno 4,3 milijuna kuna za poslove koji nisu bili obavljeni čime si je ta tvrtka pribavila protupravnu imovinsku korist na štetu tvrtke ATP-Igrec Transporti. Umanjenjem kupoprodajne cijene ujedno je austrijski državljanin izbjegao da njegova tvrtka plati porez na promet nekretnina na stvarni iznos kupoprodajne cijene te je neosnovano odbio porez na dodanu vrijednost oštetivši državni proračun za 960 tisuća kuna.

Igreca se tereti i za još neke malverzacije u kojima je sudjelovala i njegova kćer, a kojima su si on i tvrtka u vlasništvu njegove kćeri pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9,4 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije