Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu...
Oko 12.45 sati jučer, 25. rujna, u Varaždinskoj ulici u
Zbelavi u podrumskim prostorijama, muškarac
starosti 76 godina otrovao se ugljičnim
monoksidom.
– Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo u podrumskom prostoru
gdje se nalazilo više stotina litara mošta u vrenju, prilikom
udisanja navedenog plina u zatvorenom prostoru nastalog tijekom
vrenja. 76-godišnjak je izgubio svijest i pao na pod, gdje
ga je pronašao građanin, nakon čega su ga iz Zavoda za
hitnu medicinu Varaždinske županije prevezli u varaždinsku Opću
bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć – javlja
policija.
Ozljede mu za sada nisu okvalificirane. Policijski službenici
nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.
Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom
je vrhuncu pa PU varaždinska preventivno upozorava građane na
opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja
mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
– Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih
procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u
alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se
nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.
Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako
da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje
nedostupan.
U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog
pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u
vinski podrum, obzirom da u sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom
udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog
toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi
paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah to je znak da u
podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri
također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena
sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj
se izlažu – poručuju iz PU varaždinske.