DOBRO JE ZNATI...

Ispirete li meso prije pripreme? Evo što kažu stručnjaci, je li to potrebno

Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse?

Mnogi ljudi drže se nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja
meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je
li to uopće potreban korak?

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan
od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama
čak se koriste i kiselinama poput limuna ili octa. Razna
istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje
sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u
uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego
koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i
na druge namirnice. No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog
octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s
ovom praksom, ako već niste, savjetuje
Healthline
. Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko
stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati
druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i
obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije