Coprnice u Varaždinu: Saznajte mračnu i mističnu povijest grada baroka!

Znate li da prvi sudski slučaj u kojem se sudilo coprnicama na varaždinskom području datira na godinu 1585.? Znate li gdje su se u Varaždinu spaljivale vještice? Nije moguće točno utvrditi, no pretpostavlja se da se to nasilje, potaknuto ljubomorom i nerazumijevanjem, vršilo u Brezju. Krvnik je za to bio nagrađen novcem, i to više od ostalih činovnika, i vinom – iz gradskog podruma.

Postoje i imena konkretnih vještica i vještaca našeg područja koja su bila optužena za korištenje magije i kolaboraciju s demonskim silama. Tako je 1691. godine Mihael Kučanić optužen da je ‘dijelom oružjem, dijelom otrovom i vradžbinama ugrozio život tužitelja Matije Dimnjakovića’.

Margareta Mužinić sklopila pak je 1692. pakt s vragom.

Godine 1699. čak su četiri žene pronašle mjesto na optuženičkoj klupi. Doroteja Žganica, Mragareta Deušica, Magdalena Čuleg i Margareta Perec testirane su hladnom vodom, no one se nisu utopile, već su isplivale, što je za tužitelja bio dokaz da su krive. No kako su one nijekale svoju krivnju, zatražio je dodatnu provjeru mučenjem.

To su tek detalji priče koju će Varaždincima i Varaždinkama ispričati Maja Bilušić i Valentina Habunek, a sve je to dio turističke ponude Ture (saznajte više na linku) koja će na Noć vještica, 31. listopada, po prvi puta biti provedena u djelo na varaždinskim ulicama.

Što točno očekuje, osim priča o vješticama varaždinskog područja, sve zainteresirane, pitali smo idejnu začetnicu ovog projekta Maju Bilušić.

– Od ture sudionici mogu očekivati malo edukacije, razbijanje stereotipa i mitova o vješticama, bit će tu i fine feminističke kritike. Probat ćemo pokazati zašto su se stigmatizirale žene koje su se na bilo koji način isticale u društvu muškaraca. No naglasak neće biti na mučenjima i mučnim detaljima, već će se dati pozitivna slika vještica – kazala nam je Maja.

Sama ideja o ovakvoj vrsti turističke ponude kod Maje se javila već prije tri godine, no u početku nije bilo strogo definirano o čemu se točno radi.

– Počela sam razmišljati o srednjem vijeku, a nisam točno znala u kojem smjeru ću krenuti, hoću li se fokusirati na vještice, vitezove ili nešto drugo. Na kraju sam nekako došla do vještica i polako produbljivala tu ideju. A sad ćemo je i sprovesti u djelo.

No neće to biti klasično razgledavanje Varaždina i pričanje priča o vješticama. Veliku ulogu u samoj turi imati će kostimografija, gluma i ples.

– Posve slučajno došla sam do suradnica za ovaj projekt. Prijateljica me upoznala s Valentinom Habunek koja radila diplomski rad na temu coprnica našeg kraja, točnije radovanskog kraja. Tako da će ona ne samo pričati priče o vješticama, već će utjeloviti, postati, prava radovanska vještica – istaknula je Maja.

No neće se pričati samo riječima, već i na druge načine.

Lidija Špac također je dio našeg četveročlanog tima, a njezina funkcija je dvojaka. Ona nam je kostimografkinja, a uz to će i plesati te na taj način reći o vješticama nešto što se riječima ne može reći – rekla je Maja. Četvrta članica tima je Zrinka Vucković, a njezina je uloga logistička.

Sama ruta krenut će od Starog grada, a završit će u parku Vatroslava Jagića, kod puba Medina škrinja.

Uz poznate stvari, Maja najavljuje i brojna iznenađenja za sudionike ture.

A kako bi i mi ostali u tom duhu darivanja pred Noć vještica, dijelimo dva puta po jednu kartu za prvu varaždinsku Turu, a sve što treba učiniti jest ostaviti u komentar ispod Facebook objave vaše ime i prezime, a pobjednike ćemo odabrati nasumičnim odabirom pomoću aplikacije Woobox. Imena pobjednika objavit ćemo 29. listopada u 15 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije