Cvjećarnice pod opsadom: ‘Gužva je već počela i trajat će do Svih Svetih!’

Cvjećarnice pod opsadom: ‘Gužva je već počela i trajat će do Svih Svetih!’

Blagdan Svih Svetih svake godine pokrene niz mehanizama koji na nekoliko dana transformiraju čitavo društvo. I dok s jedne strane postoji velik broj društvenih konvencija koje pojedinci prihvaćaju, postoji također i iskrena želja pojedinaca da se na taj dan prisjete svojih pokojnika.

Naravno, nije potreban poseban dan da bi se prisjetili onih koji su preminuli, no na blagdan Svih Svetih to prisjećanje uzima specifičnu formu koja iziskuje posjet cvjećarnicama, jer upravo cvjećari jesu oni koji stvaraju poruku koju će živi odaslati mrtvima.

Stoga smo posjetili neke varaždinske cvjećarnice ne bi li saznali kakvo je stanje stvari u ovo predsisvetsko vrijeme.

– Gužve su već počele! Trenutno se najviše traže suhi i svileni aranžmani, a za vikend će početi potražnja za živim aranžmanima – kazala nam je Sanela Rogina koju smo u cvjećarnici Iris prekinuli u izradi jednog aranžmana.

Zbog povećanja opsega posla, ističe Sanela, nužno je uzeti i dodatne radnike. Potražnja je velika.

– Nema nekih razlika u potrošnji kupaca u odnosu na prethodne godine. Postoje kupci koji imaju i specifičnije narudžbe i cijena takvih je oko 700 kuna. Najskuplji aranžman koji smo napravili i prodali koštao je oko 1600 kuna.

I Vesna Gomaz, koja radi u cvjećarnici Zadravec, ističe kako su gužve već počele.

– Očekujem gužvu i na Sve svete! Uvijek ima onih koji kupuju u zadnji čas! – rekla nam je Vesna.

Ističe kako su popularni dosta popularni suhi aranžmani, koji nisu umjetni, no nisu ni živi.

– Suhi, kao i umjetni aranžmani, mogu izdržati duži vremenski period. Ljudima su živi aranžmani problematični jer u slučaju kiše ili mraza jako brzo propadnu.

Specifičnih narudžaba ne nedostaje, tražilo se aranžmane u razni oblicima.

– Bilo je zahtjeva za aranžmane u obliku grba, lopte, teniskih reketa… Jako često se kupuju manji aranžmani u obliku križa ili srca – dodala je Vesna.

Puno posla nalazi se pred cvjećarima, a mi smo svakim danom sve bliže svisvetkoj histeriji koja će se odraziti na mnoga polja ljudskog djelovanja.

No, kako bilo, svo to cvijeće, ruže, krizanteme, margarete, gladiole, klinčići, iako adresirano na one koji više nisu tu, barem će unijeti neku živost u hladne i kišovite jesenje dane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije