Udruga Općina RH: ‘Branit ćemo opstojnost hrvatskih sela i općina’

Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, koji je ujedno član Predsjedništva Odbora regija EU te Glavni tajnik Udruge općina u
Republici Hrvatskoj izrazio je svoj stav u vezi ograničenja plaća u lokalnoj samoupravi.

– Udruga Općina u Republici Hrvatskoj će se aktivno uključiti u konzultacije koje su predviđene prije stupanja na snagu zakona o ograničenju plaća u lokalnoj samoupravi. Naravno da će se braniti interesi hrvatskih općina jer se ovdje ne radi samo o plaćama dužnosnika nego i svih zaposlenika u općinama kojih je samo oko 3.000 u 428 općina, a neke općine imaju potpisane kolektivne ugovore sa sindikatima – stoji u priopćenju.

– Tražit ćemo da se općinama vrate sredstva koje je centralna država uzela jedinicama lokalne samouprave kroz porezne reforme, da se poštuje načelo supsidijarnosti, a takoder ćemo se sigurno pozvati i na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi. Ne razmišljamo o podizanju tužbe nego ćemo argumentima braniti opstojnost hrvatskih sela i općina. Tendencija je i Europske unije da se revitaliziraju ruralne sredine te vjerujem da će u tom smjeru djelovati i novi premijer te ministri koji razumiju tešku situaciju u ruralnim sredinama. Postoje procedure koje se moraju poštovati i načela koja smo prihvatili ulaskom Hrvatske u Europsku uniju – stoji u objavi Brune Hranića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije