Policija: Zbog porasta broja prometnih nesreća provoditi će se više akcija

Tijekom 2016. godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se ukupno 904 prometnih nesreća, što je za 6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada se dogodilo 850 prometnih nesreća.

Od navedenog broja dogodilo se 10 prometnih nesreća s poginulim osobama, što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada se dogodilo 7 takvih prometnih nesreća.

U navedenim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 13 osoba, a 2015. godine 7 osoba, što predstavlja porast smrtno stradalih za 85 posto.

Također su se dogodile i 294 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada su se dogodile 273 prometne nesreće.

Evidentirana je i 601 prometna nesreća s materijalnom štetom, a 2015. godine 570, što predstavlja porast za 5 posto.

Od ukupnog broja prometnih nesreća s poginulim osobama, njih pet dogodilo se na području Postaje prometne policije Varaždin i to u gradu Varaždinu i naseljima Cargovec, Donje Vratno, Turčin i Kneginec Gornji.

Na području Policijske postaje Ludbreg dogodile su se 4 prometne nesreće s poginulim osobama i to u gradu Ludbregu i naseljima Hrastovsko i Selnik.

Na području Policijske postaje Ivanec dogodila se jedna prometna nesreća s poginulim osobama i to u naselju Gornja Voća.

Smrtno su stradala 2 vozača osobnog automobila, 4 motociklista, 2 putnika na motociklu, 1 biciklist i 4 pješaka.

Utvrđeno je kako se pet prometnih nesreća dogodilo uslijed neprimjerene brzine kretanja, dvije uslijed nepoštivanja prednosti prolaza, dvije uslijed nepropisnog obilaženja i jedna uslijed nepropisnog pretjecanja.

Također, u šest prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama utvrđena je prisutnost alkohola, dok se za dvije prometne nesreće još čekaju rezultati vještačenja.

Tijekom 2016. godine na području Policijske uprave varaždinske utvrđeno je ukupno 14 829 prekršaja protiv sigurnosti prometa na cestama.

– Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a naročito one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, prednosti prolaza, propisnog kretanja kolnikom, nošenja zaštitnih kaciga, uporabe svjetla i reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklistike odjeće, tehničke ispravnosti vozila, te stjecanja prava na upravljanje vozilima – javljaju iz policije.

U cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u narednom razdoblju na području cijele županije zajednički s policijskim službenicima policijskih uprava međimurske, koprivničko-križevačke i krapinsko-zagorske provoditi pojačane aktivnosti usmjerene sprječavanju događanja najtežih prometnih nesreća i utvrđivanju prekršaja.

Od preventivno-represivnih akcija od 10. do 16. listopada najavljuju akciju nadzora teretnih automobila i autobusa, 22. listopada nadzor brzine kretanja, a s 29. na 30. listopada nadzor vožnje pod utjecajem alkohola.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije