Lovro Kalin u Prvoj gimnaziji Varaždin održao predavanje o meteorologiji

U Prvoj gimnaziji Varaždin danas je održano predavanje ‘Meteorologija’. Iako je prvotno najavljivan, Zoran Vakula nije održao predavanje, zbog neodgodivih obveza koje su iskrsle u zadnji tren, ali je njegovo mjesto ispunio Lovro Kalin, prognostičar u Državnom hidrometeorološkom zavodu, u službi za vremenske analize i prognoze.

Predavanje, koje je dio proslave 380. rođendana Prve gimnazije Varaždin, započelo je u 18 sati, a predavač Lovro Kalin pokušao je okupljenim profesorima i učenicima, te svim prisutnim zaljubljenicima u meteorologiju, približiti znanost meteorologije.

– Bavim se popularizacijom meteorologije, član sam Hrvatskog meteorološkog društva. Vrlo često imamo priliku učenicima ili studentima izložiti popularne teme koje su jednim dijelom vezane i uz prognozu vremena, ali i uz klimatske promjene. To je tema koja je jako interesantna u posljednje vrijeme – rekao nam je Kalin.

Za današnje predavanje pripremio je statistiku za 2016. godinu, kao i neke prognoze koje se bave narednim danima. Uz to bilo je riječi i o povijesti i razvoju meteorologije.

– Meteorologija je jedna specifična znanost, to je stručna fizika vezana uz svakodnevni život. Interes, kod učenika, za problematiku postoji, imamo Srednju meteorološku školu u Karlovcu gdje se obrazuju kadrovi sa srednjom stručnom spremom, to su meteorološki motritelji. A fakultet je opcija za napredovanje.

A, s obzirom na znanje Lovre Kalina, nismo mogli propustiti da ga upitamo kakva nas zima očekuje.

– Ako se sagledaju dugoročne prognoze, čini se da bi ova zima temperaturom zraka trebala biti blaga, dakle, iznadprosječno topla. No, to ne znači da neće biti hladnih dana, sigurno će ih biti, ali sveukupno bit će topla – zaključio je Kalin.

Predavanje je privuklo velik broj učenika, kako iz gimnazije, tako i iz ostalih škola, pa smo jednog upitali što njemu predstavlja meteorologija.

– Zanima me kako se uopće radi vremenska prognoza i što to meteorologija uopće jest iz aspekta profesionalaca. Mi laici uvijek se pitamo kako prognoziraju vrijeme i zbog čega dolazi do pogrešaka, stoga me zanima kako oni dolaze do svojih podataka. – kazao je varaždinski gimnazijalac Tin Rogina, no istaknuo kako sebe baš i ne vidi u tom području.

No tko zna, možda je baš danas rođena nova hrvatska meteorološka zvijezda.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije