VIDEO Kakav Špancirfest želimo? Tek nekolicina građana iznijela svoje prijedloge

Kakav Špancirfest želimo? Naziv je to tribine koja je jučer, 22. ožujka, održana u varaždinskoj palači Herzer. Na poziv upućen svim građanima odazvao se tek manji broj njih, što ukazuje na dvije mogućnosti: ili je daleko lakše biti ‘stručnjak za Špancirfest’ iz pozicije korisnika društvenih mreža ili je javni poziv upućen prekasno odnosno ‘s figom v žepu’.

Prije no što je započela sama rasprava, prisutnima su prezentirani rezultati ankete koje je Turistička zajednica grada Varaždina provodila putem Interneta.

No ta nekolicina okupljenih građana ipak je dala svoj konstruktivan doprinos u tom javnom ‘brainstormanju’. Koliko će od toga Turistička zajednica uzeti u obzir, upitno je, barem sudeći prema odgovorima direktorice Turističke zajednice Jelene Toth i zamjenice gradonačelnice Sandre Malenice na iznijete prijedloge i primjedbe.

U takvom stavu zapravo ne trebamo tražiti ništa sporno. Sporna je tek opravdanost održavanja ove tribine, pitanje je nije li ona sama sebi svrha, pokazatelj navodne želje da se ‘osluhne’ želja Varaždinaca – u skladu s onime što je javno artikulirao gradonačelnik Ivan Čehok, koji je u nekoliko navrata najavljivao da će se pitati građane to kakav Špancirfest žele.

Jučer Čehoka na javnoj tribini nije bilo. No forma je zadovoljena, građani su rekli svoje. Međutim, s obzirom da je odgovornost za uspjelost Špancirfesta na leđima Turističke zajednice, logično bi bilo da upravo ona, kao organizator, ima potpunu autonomiju nad vizijom dugoročnog razvoja festivala i oblikovanja koncepcije.

Javnost može tek subjektivno ocijeniti je li festival uspio, a brojke objektivnije prikazati ide li priča o Špancirfestu u dobrome smjeru.

Na tribini su predstavljene i neke od tih brojki. Ove godine očekuje nas 20. izdanje Špancirfesta, prvo je bilo 1999. godine i tada je, prema procjeni, festival posjetilo oko 4.000 građana i turista, a lani 265.000 posjetitelja.

Prošao je put od lokalnog gradskog događanja do branda po kojem je Varaždin poznat nacionalno.

Tada, te 1999., trajao je 4 dana i imao 30 događanja, a 2017. godine u deset dana organizirano je više od 500 događanja.

Prošle je godine ostvareno također 35,5 milijuna kuna turističkog prometa (rast 4%), prodano je gotovo 12.000 ulaznica (rast 8%) i registrirano je 2097 dolazaka turista (rast 11%).

Budžet Špancirfesta za 2017. godinu bio je 3,7 milijuna kuna, a godinu dana ranije 5,5 milijuna kuna.

Kako se festival financira?

Javna sredstava dolaze od Grada Varaždina, Varaždinske županije, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva gospodarstva. To čini oko 20% budžeta. Ostalih 80% Turistička zajednica mora priskrbiti sama – od najma prostora za ugostiteljstvo, izlagača, ulaznica i sponzora. Evo kako je to izgledalo 2017. godine…

Festival je tijekom svog postojanja primio razne nagrade, no istovremeno, kako je vrijeme prolazilo, a festival rastao, domaćini su prema njemu bili sve kritičniji.

Neke od tih kritika građani su uputili i na jučerašnjoj tribini, ali čulo se i podosta prijedloga i savjeta. Kako je sve to izgledalo i kako su Jelena Toth i Sandra Malenica odgovorile na kritike, primjedbe i prijedloge, pogledajte u integralnoj video snimci u nastavku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije