FOTO Zeljarijada: Sarma nikad duža, čak 1.300 metara! Još malo pa nestalo…

Potrebni sastojci: 850 kilograma svježeg mesa, 150 kilograma riže, 40 kilograma sušenog mesa, 60 kilograma luka, 5 kilograma češnjaka i puno dobre volje. I hrpetina zelja. Varaždinskog, naravno.

To je otprilike recept za sarmu koja je danas ‘smotana’ na sada već 19. Zeljarijadi u Vidovcu, a koji je otkrio glavni kuhar, Damir Crleni iz Hotela Turist.

Otkrio je Crleni i da je ove godine sarma opet dulja nego lani (a vidovečka sarma već je zapisana u Guinessovoj knjizi rekorda) – ovoga puta njezina dužina je ravno 1.300 metara!

Rekao je i po čemu se sorta varaždinskog zelja razlikuje od nekih drugih sorti koje postoje.

– Glavice varaždinskog zelja su plosnate, listovi tanki, doista se lijepo može motati sarma. Tako da zapravo u cijeloj Hrvatskoj sarmu rade isključivo od varaždinskog zelja – otkrio je Crleni.

Nakon što su sarmu ‘načeli’ visoki gosti (neki viši, neki niži, ali svi redom iz političkih struktura), stvorio se više nego dugačak red za sarmu, jer interes je velik, i ne jenjava.

Crleni otkriva da će tih 1.300 metara sarme izdržati do sutra, dakle do nedjelje, 18. rujna, oko 11 sati ujutro.

Program ovogodišnje Zeljarijade započeo je još u petak, kada je pod šatorom nastupio Željko Bebek.

> FOTO Zeljarijada: Bebek ‘podgrijao sarmu’, u subotu bogat program i fešta uz…

> Bogat program 19. Zeljarijade

Međutim, svečano otvorenje na redu je bilo u subotu u 14 sati. Okupili su se brojni VIP uzvanici, a među njima je bio i Davor Ivo Stier, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, glavne pokroviteljice Zeljarijade, koji se i obratio prigodnim govorom.

Za govornicom su su prije njega izmijenili Tomo Svačko, predsjednik KUD-a Vidovec, Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, varaždinski župan Predrag Štromar, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i drugi…

Subotnji program započeo je već u jutarnjim satima, kada je započeo sajama starih zanata i gospodarski sajam, a goste je zabavljao glazbeni sastav Faringaši.

Tijekom jutra održano i je natjecanje s područja općine Vidovec u pripremi najboljeg kotlića, čija je sastavna namirnica vidovečki autohtoni proizvod – varaždinsko zelje.

Nakon svečanog otvorenja i podjele mega-sarme, birao se i najbolji vidovečki gibanik, uslijedile su ‘Zeljarske igre’, a nakon nastupa grupe Casablanca vrhunac zabavnog dijela večeri bit će koncert Lidije Bačić.

Kako je u Vidovcu izgledalo u vrijeme svečanog otvorenja i ‘razdjevičenja’ 1.300 metara dugačke mega-sarme pogledajte na našim fotografijama. A kako izgleda Lidija Bačić, o tome nešto kasnije…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije