U Srednjoj školi Novi Marof predstavljeni kurikulumi fakultativnih predmeta

U Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ u Novom Marofu su na konferenciji za medije 13. rujna predstavljeni kurikulumi novih fakultativnih predmeta iz matematike i prirodoslovlja za srednje škole: ‘Matematika u svakodnevnom životu’, ‘Meteorologija i klimatologija’ i ‘Farmacija i botanika’.

Kurikulumi su izrađeni u sklopu projekta ‘Čista petica’, a nakon konferencije za medije, održan je i okrugli stol o novim kurikulumima.

Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof na konferenciji je istaknula da su nove kurikulume izradile radne skupine sastavljene od profesora iz partnerskih srednjih škola, stručnjaka za meteorologiju te profesora Geotehničkog fakulteta u Varaždinu. Novi predmet iz matematike omogućava lakše savladavanje nastavnog gradiva koje većina učenika smatra teškim.

Znanja iz geografije i fizike približit će se učenicima kroz interdisciplinarni predmet ‘Meteorologija i klimatologija’, dok će znanja iz biologije i kemije učenici lakše savladavati kroz interdisciplinarni predmet ‘Farmacija i botanika’.

– Eksperiment, terenska nastava i istraživanje ključne su metode koje će se upotrijebiti u nastavi tih predmeta. Za njihovo izvođenje partnerske škole nabavile su i potrebnu opremu – rekla je tom prilikom Jasminka Behin. Ujedno je uputila poziv i ostalim školama da preuzmu kurikulume i materijale za učenike i nastavnike.

Poziv učenicima da upišu nove fakultativne predmete na konferenciji za medije uputio je i Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, koji je tom prilikom istaknuo važnost STEM područja u srednjoškolskom obrazovanju.

Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar navela je kako su, osim krikuluma, za svaki novi predmet izrađeni operativni program, Priručnik za nastavnike, primjeri pisanih provjera znanja, radni listići za učenike i testovi za samoprovjeru znanja za učenike. Svi materijali su u e -obliku i nalaze se u sustavu Loomen, što je bliže mladim generacijama.

Ivanica Belamarić, dosadašnja ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik, naglasila je da se prilikom izrade nastavnih materijala vodilo računa o učenicima koji imaju teškoće s čitanjem i pisanjem; nastavni materijali su prilagođeni takvim učenicima tako da se njima mogu služiti bez poteškoća na koje nailaze kada rade s ‘običnim’ tekstovima.

Josip Paić, v.d. ravnatelja Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik istaknuo je da upravo znanja iz područja STEM-a omogućuju upis na fakultete na kojima se školuje za zanimanja koja su već sada deficitarna. Izradom ovih kurikuluma partnerske škole pokazuju da brinu za budućnost svojih učenika.

Nakon konferencije za medije održan je i okrugli stol o novim kurikulumima na kojem su članovi radnih skupina kurikulume i nastavne materijale pobliže predstavili učenicima, nastavnicima, roditeljima i članovima građanskih udruga.

Za projekt ‘Čista petica’ je Srednjoj školi Novi Marof dodijeljeno 983.594,08 kuna, što je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda. Srednjoj školi Novi Marof, koja je nositelj projekta, projektni partneri su Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik, Srednja škola Zlatar i Sveučilište u Zagrebu, Geotehnički fakultet.

Projekt se provodi od 23. listopada 2015. do 22. listopada 2016. godine. Više o projektu možete saznati ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije