Svjetski dan svjesnosti o limfomima 15. rujna obilježava se i u Varaždinu

Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) od 2004. godine svake se godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti o ovim zloćudnim tumorima u smislu prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja.

WLAD je globalna inicijativa pokrenuta od Lymphoma Coalition – neprofitne mrežne organizacije grupa pacijenata iz cijeloga svijeta (trenutno broji 64 članova iz 45 zemalja, Hrvatska je među njima).

Zadnjih godina je upotreba novih, razmjerno skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da danas umire i do 40 posto manje bolesnika s pojedinim vrstama ovih bolesti nego ranije. Broj novih lijekova za liječenje limfoma sve više raste, a tako i njihova cijena. Ekonomska kriza i restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj, ne samo što ne omogućava uvođenje novih, već prijeti da će onemogućiti i korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih.

Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti te mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život.

Za obilježavanje ovoga dana, 15. rujna, HULL je zamislio sljedeće aktivnosti: video vezom uživo povezati pet hrvatskih gradova: Zagreb, Zadar, Slavonski Brod, Split i Varaždin. U svakome gradu okupit će se bolesnici, njihove obitelji, liječnici koji sudjeluju u liječenju limfoma.

U svakome gradu prenosit će se predavanja iz Zagreba, a prema Zagrebu će iz drugih gradova biti upućena pitanja i komentari.

Prijenos će se izravno moći pratiti na našim stranicama www.hull.hr i na YouTubu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije