Zaštićeni proizvodi našeg kraja: Uživali u gibaniku, rozetlinu, koščičjaku…

Ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu održano je predstavljanje zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda varaždinskog kraja u izvedbi Udruge kuhara Varaždinske županije.

Tako su brojni prolaznici i šetači središtem Varaždina mogli kušati zaštićene prehrambene proizvode poput varaždinskih klipića, trnovečke makovnjače ili vidovečkog gibanika, a podijeljene su i prigodne brošure i recepti.

Uz župana Varaždinske županije Predraga Štromara predstavljanju su prisustvovali i tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

– Danas smo predstavili i promovirali tradicionalne proizvode varaždinskog kraja koji su zaštićeni nekom oznakom, bilo da je riječ o jamstvenom žigu, oznaci izvornosti ili zemljopisnom porijeklu – istaknuo je pročelnik Vincek te dodao da Upravni odjel sustavno podržava i pomaže proizvođačima tradicionalnih proizvoda u njihovoj zaštiti i promociji.

Naime, stanovnici Varaždinske županije čuvaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje domaćih jela i uzgoja autohtonih životinja ovog kraja pri čemu bogatstvo okusa i ukusa predstavlja plod tradicije, truda i rada uz korištenje znanja obogaćenih specifičnim povijesno-geografskim uvjetima prostora.

Posebnost upravo takvih tradicionalnih proizvoda otkrili su ponajprije kao gostoljubivi domaćini, koji su oduvijek nastojali dati više dragom gostu koji bi sjedao za njihov stol.

Tako su danas tradicionalni proizvodi redovito proizvodi vrhunske kvalitete, odnosno dodane vrijednosti, kako zbog bolje kakvoće sirovine, tako i zbog korištenja tradicionalnih tehnoloških postupaka.

Stoga budućnost ovih jedinstvenih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno.

Podsjetimo, na području Varaždinske županije zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije