Jedinstveno u HR: ‘Učenici sami umrežuju realni sektor i strukovno obrazovanje!’

U Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ u Novom Marofu u petak, 9. rujna, održan je 2. Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja, kojeg je organizirala Srednja škola Novi Marof, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta. Na Sajmu su predstavljeni poduzetnici novomarofskog kraja i strukovne obrazovne ustanove Varaždinske županije.

Ravnateljica novomarofske srednje škole Jasminka Behin istaknula je da je organizacija upravo ovakvog sajma bila dugogodišnja želja novomarofskih poduzetnika. O interesu za sajam govori i činjenica da je od prošlogodišnjih 35 već ove godine brojka došla na 44 izlagača.

– Radimo na održivosti ovog projekta, što znači da smo se i ove godine odlučili i angažirali na organizaciji sajma. Imali smo sreću da smo cijeli projekt aplicirali na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta tako da je ove godine generalni pokrovitelj spomenuto ministarstvo – rekla je Behin. Dodala je i da je prvi cilj, s kojim se krenulo, da se kao srednja strukovna škola povežu s poduzetnicima i lokalnim gospodarstvom.

– Naravno da isto tako promoviramo ono što mi kao škola radimo na području gospodarstva, imamo ekonomiste, a želimo isto tako uvesti i obrtnička zanimanja, ona koja su potrebna ovom kraju. To možemo jedino ako saznamo što obrtnici i poduzetnici ovoga kraja trebaju – naglasila je Behin.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je također bio na otvorenju, sajam vidi kao jako dobru priliku da se poduzetnici, oni nešto manji i koji su tek krenuli u svoj poduzetnički pothvat, predstave, ali i da kroz radionice i predavanja od većih poduzetnika dobiju dodatna iskustva.

– Ovaj sajam i njegova organizacija pozitivan je primjer koji doprinosi proširenju znanja, a nakon toga i povećanju proizvodnje kod pojedinih poduzetnika. To bi sve u konačnici trebalo doprinijeti i povećanju broja novih radnih mjesta – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Sajam je posjetio i zamjenik župana Alen Kišić. Mišljenja je da je sajam jako dobar primjer i spoj obrazovanja i gospodarstva.

– Ovo je jedan od zaista pozitivnijih primjera, a nas potpuno veseli što je nova škola uspjela doći do kvalitetnog europskog projekta i putem njega imati dodanu vrijednost za cijelu regiju, županiju i grad Novi Marof. To je spoj prema poduzetnicima i sajam kroz koji će poduzetnici izložiti svoje proizvode, ali isto tako kroz tribine reći kako doći do boljitka za sveukupno poduzetništvo ovdje u našem kraju – izjavio je Kišić.

Zaključio je da Srednja škola Novi Marof ovime ispunjava misiju da osim obrazovanja ima i dodanu vrijednost, a to je dobivanje i realizacija europskih projekata.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je i otvorio Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja u Novom Marofu, istaknuo je da je ovakva manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj – učenici žele sami umrežiti realni sektor i srednje strukovno obrazovanje.

Dodao je da je to smjer koji zagovora i njegovo ministarstvo. Inače, predstavnici Ministarstva u sklopu sajma održali su i radionicu u kojoj su učenicima srednjih strukovnih škola prezentirali što su danas strukovna zanimanja koja traži tržište rada i kakva je intencija realnog sektora u otvaranju radnih mjesta. Također, prezentirano im je i koja su to radna mjesta u ovom trenutku najbitnija za sjevernu Hrvatsku.

– U slijedeće dvije do tri godine na ovom području otvorit će se oko 1.700 novih radnih mjesta. Već sada se zna koji profili radnika će se tražiti za dvije do tri godine. Srednjoškolski sustav trebao bi upravo takav profil radne snage plasirati na tržište – zaključio je Horvat.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije