Varkom: Problem 40 godina stare kanalizacije rješavamo u skladu s financijama

Jučerašnji pljusak koji je između 10 i 11 sati ‘napao’ Varaždin bio je više nego dvostruko jačeg intenziteta od kapaciteta varaždinske kanalizacije!

> Prijepodnevna ‘kataklizma’ podbacila – posljedica nema, nije se čak ni dogodila!

Kako doznajemo iz Varkoma, kanalizacija je građena prije 40 godina i projektirana vrijednost vršnog opterećenja je takva da odvodnja može gutati oborine do oko 30 milimetara kiše na sat.

A jučerašnji pljusak, kažu u Varkomu, bio je intenziteta od 70 do 75 milimetara na sat.

– Sustav odvodnje oborinskih voda nije pod takvim opterećenjem u mogućnosti odvesti svu oborinsku vodu s prometnica, već ona ima određeno vrijeme zadržavanja. Ovisno od intenziteta, to je od pola sata do jedan sat nakon prestanka oborine – stoji u odgovoru Varkoma koji potpisuje direktor Vlado Vlašić.

Napominje se i da je posljedica takvog stanja to da sva izljevna mjesta koja su niža od vrha rubnika prometnica, dakle oko deset centimetara od nivelete prometnice i slivnika, mogu biti potencijalno mjesto izlijevanja oborinske vode u objekt.

Iako su nas jučer vatrogasci izvijestili da su imali svega jednu intervenciju ispumpavanja vode, stanovnici naselja u zgradama oko Ulice braće Radić i u Trakošćanskoj kažu da su imali problema s prodiranjem vode u podzemne prostorije.

No treba znati i da vatrogasci ne mogu puno učiniti u situacijama kada je količina vode u prostoru ‘debljine’ svega nekoliko centimetara. Iako to vlasniku nekretnine izgleda kao obilna poplava, vatrogasna oprema najčešće toliko vode ostavlja za sobom nakon što ispumpa vodu iz objekta u vrijeme većih poplava.

S obzirom da su poplave na gradskim prometnicama za vrijeme ljetnih pljuskova učestala pojava, zanimalo nas je što Varkom planira učiniti po tom pitanju.

– Varkom zajedno s Gradom Varaždinom pokušava, koliko financije dopuštaju, kroz razne programe investicijskog održavanja rješavati ovaj problem. Posebno bih istaknuo VI. mjesni odbor – Banfica, koji je u povijesti bio najveći problem. Sustavima rasterećenja kanalizacijskih kolektora također smo znatno rasteretili kolektore u smislu eliminacije vršnih oborinskih voda. Svjedoci smo međutim da u posljednjih pet do deset godina oborine koje se pojavljuju na našem području, pa i šire, dobivaju puno veće razmjere od onih ‘stoljetnih’ koje su uzimane u obzir prilikom projektiranja kanalizacije 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća – stoji u odgovoru Varkoma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije