FOTO Žetvene svečanosti u Trnovcu: ‘Mladi moraju znati nekadašnje običaje’

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mak i Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održane 5. Žetvene svečanosti. Riječ je o manifestaciji kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja, nekadašnji način života i rada u tom kraju.

Manifestacija, koja je okupila oko 250 sudionika, započela je u prostorima Pastoralnog centra oblačenjem u narodne nošnje i blagoslovom nakon čega je povorka sa zaprežnim kolima krenula prema polju u trnovečkom ‘Gaju’. Na površini od dvije tisuće četvornih metara zasijanih pšenicom održan je trodijelni program.

Prvo se žito kosilo kosom ili srpom, nakon čega se vezivalo u snopove te slagalo u ‘stavice’ (stogove). Nakon blagovanja na njivi, kako se to nekada u prošla vremena radilo, krenulo se s vršenjem žita u motornoj vršilici koju je Općina Trnovec Bartolovečki nabavila posebno za održavanje Žetvenih svečanosti.

– Namjera je da pokažemo mladima običaje i način kako je nekada izgledala žetva. Događanja su ove godine pomaknuta u poslijepodnevne sate kako bi što više naših mještana, ali i posjetitelja iz okolice općine, moglo uživati u Žetvenim svečanostima – kazao je Miro Koren, predsjednik KUD-a Mak.

Koren je pojasnio kako je to izgledalo nekada i kako se sada ti starinski običaji na isti način, kao prije mnogo godina, predstavljaju posjetiteljima.

Govoreći o samoj manifestaciji Koren je istaknuo da je od samog natjecanja u brzini i spretnosti, još važnije to što je svaka ekipa pokazala na koji se način kosilo žito u kraju iz kojeg dolaze. Što se tiče Trnovca Koren je rekao da se oduvijek kosilo na klasičan način kosom nakon čega su žene radile snopove.

Koren je predstavio i nošnju koja je u trnovečkom kraju bila obična bijela, bez raskošnih detalja i ukrasa, budući da je Trnovec oduvijek bio težački kraj gdje se puno i naporno radilo.

Ove su godine na ‘starinski način’, čuvajući tradiciju, u žetvi bile ekipe Udruge ‘Gotali’ iz Gotalovca, KUD-a iz Remetinca, KUD-a ‘Bolnišnica’ iz Ptuja, Udruge žena ‘Cvijet’ iz Šemovca, DŠR-a iz Bartolovca, Udruge žena ‘Trnovečko srce’, Udruge umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, gosti iz KUD-a ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ iz Zuricha u Švicarskoj te domaćini iz KUD-a Mak.

Veliku financijsku i organizacijsku potporu u održavanju manifestacije KUD-u Mak pruža Općina Trnove Bartolovečki, a glavni je cilj očuvanje tradicije i sačuvati od zaborava nekadašnje običaje i stil života.

– Ove Žetvene svečanosti znače puno za nas jer pokazuju da općina ima svoju prošlost, a onaj tko ima svoju prošlost ima i svoju budućnost. Na temeljima te prošlosti, tradicije, sigurno ćemo dalje graditi uspješnu budućnost – izjavio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec. Ujedno je zahvalio KUD-u Mak bez čijih bi članova i vodstva ovakva manifestacija bila praktički neizvediva. Sama manifestacija, po Šamecovim riječima, i organizacijski, ali i po prepoznatljivosti u javnosti, raste iz godine u godinu.

Kao i proteklih nekoliko godina i ove je podršku u organizaciji pružila i Varaždinska županija, a samu je manifestaciju otvorio župan Predrag Štromar koji je na žetvene svečanosti stigao u društvu svog zamjenika Alana Košića.

– Iznenađen samo koliko KUD-ova dolazi na Žetvene svečanosti i koliko ih njeguje i čuva tradiciju i našu baštinu. Moja obaveza je doći ovdje i dati podršku kako bi se tradicija očuvala za našu djecu da i ona shvate na koji se način nekada živjelo i kako je bilo teško živjeti u ta vremena – kazao je Štromar.

– Kada je ušla u Europsku uniju govorilo se da će Hrvatska zaboraviti svoj jezik, tradiciju, kulturu i baštinu. Iz ovakvog primjera vidimo da se to ne događa i da i dalje tu tradiciju njegujemo – zaključio je župan. Dodao je i da su Žetvene svečanosti, za njega osobno, prilika da se prisjeti događaja otprije četrdesetak godina kada je i sam gledao kako se tada žito kosilo i vršilo.

Same Žetvene svečanosti okončane su tradicionalnom večerom svih sudionika i druženjem u organizaciji KUD-a Mak. Goste su zabavljali sastavi Berili i Gospoda, čija je većina članova potekla iz trnovečkog KUD-a.

Žetvene svečanosti KUD-a Mak podupire i Turistička zajednica Varaždinske županije koja u ovakvim manifestacijama temeljenim na tradicijskim običajima prepoznaje potencijal turističkog razvoja i afirmacije turističke ponude pojedinih dijelova županije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije