FOTO U Grešćevini održane Žetvene svečanosti – berba žita na starinski način

Udruga Biserna dolina iz Grešćevine, na području Grada Varaždinskih Toplica, organizirala je u subotu, 9. srpnja, žetvenu svečanost u projektu ‘Od polja do stola i krova’.

Četvrta je to manifestacija kojom se prezentirala berba žita na starinski način, s ciljem očuvanja tradicije i baštine.

Žetvene svečanosti započele su okupljanjem na trgu u Grešćevini, s dobrodošlicom gostima, a zatim se konjskim zapregama otišlo na njivu gdje se održala ručna žetva raži uz pjesmu.

U Grešćevini se tako još jednom pokazalo kako se čuvaju tradicija i baština. U tome su Udruzi Biserna dolina pomogli prijatelji iz KUD-a Elizabeta i konjičkih udruga iz susjedne općine Jalžabet.

Manifestacija završava na trgu roštiljadom i zabavom pod zvijezdama uz Family band.

Inače, subotnje žetvene svečanosti samo su prvi dio onog što će se događati idućih mjesec dana. Naime, u projektu ‘Od polja do stola i krova’ idućeg će se vikenda požnjeveno žito dopremiti na trg u Grešćevini.

Treći dio događanja je u suradnji s Udrugom ‘Naš zavičaj’ iz Krapine, a radi se o projektu ‘Škop’, kada će se slamom pokriti etno alatke za obradu zemlje, nadstrešnicom u centru sela ispod koje su izloženi plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena.

Sve bi se, prema riječima organizatora, završilo 14. kolovoza raženim delicijama na stolu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije