Ludbreški robotičari: Pobijedili smo Singapur zadnjim atomima snage!

Prijem učenika Srednje škole Ludbreg, odjeljenje CNC operater koji su osvojili prvo mjesto na svjetskom robotičkom prvenstvu Robocup 2016 u Leipzigu, u CoSpace kategoriji, održan je danas, 5. srpnja, u Županiji.

> Ludbreški robotičari najbolji na svjetskom prvenstvu u Leipzigu!

Jedna od najmlađih srednjih škola u Hrvatskoj time se upisala na listu traženijih srednjih škola, posebno kad je u pitanju školovanje za spomenuto zanimanje.

– Ovi su momci pravi dokaz na koji se način treba ulagati u obrazovanje. Očito imamo jako puno talenata, ali s njima treba raditi i omogućiti im kvalitetne uvjete za obrazovanje. Županija već desetak godina izuzetno ulaže u to područje. Tako smo osnovali dvije srednje škole – u Novom Marofu i Ludbregu, koja je sad iznijedrila svjetske prvake. Oni su učili na način da znaju iskoristiti znanja, stoga svima čestitam na izvrsnom uspjehu – rekao je župan Predrag Štromar.

Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić tom je prigodom uputio apel Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za upisivanje dodatna dva razredna odjeljenja za zanimanje CNC operater.

– Bilo bi dobro da Ministarstvo prepoznaje potrebe gospodarstva i želje roditelja i djece. Naime, imamo 41 prijavu za to usmjerenje, a Ministarstvo dozvaljava upisati samo jedan razred, stoga molim tehničkog ministra da čuje i progleda te omogući upis još jednog razreda. Županija iskazuje potrebe za ovakvim zanimanjima – istaknuo je u apelu.

Robotičari su se natjecali pod imenom Ducati komponenti SŠ Ludbreg Team, s obzirom da je upravo navedena tvrtka omogućila da odu na natjecanje.

> Sponzor ludbreških robotičara Dražen Crnković: ‘Ponosni smo što im pomažemo’

– Duže surađujemo sa Srednjom školom Ludbreg, tako da su nam oni dali priliku da im pomognemo, što nam je bila čast. Dečki kod nas imaju svoje mjesto, tako da se nadam da će u budućnosti netko od njih završiti kod nas – rekao je direktor tvrtke Ducati komponenti Dražen Crnković.

O zahtjevnosti natjecanja govorio je mentor Željko Posavec.

– Na Svjetskom natjecanju sudjelovalo je 400 ekipa iz 42 zemlje, a samim plasmanom na to natjecanje ostvarili smo puno. Nisam očekivao de ćemo biti tako dobri, ali zadnji dan smo uspjeli sakupiti ‘zadnje atome snage i pobijediti’. Naime, natjecanje je svaki dan bilo od jutra do večeri. Uspjeh je tim veći što smo pobijedili Singapur, zemlju koja je osmislila kategoriju u kojoj smo se natjecali. Moramo dodati tomu kako su naši uvjeti za rad mizerni u usporedbi s drugim zemljama s kojima smo se natjecali.

Jedan od članova tima bio je Antonio Vlahović kojeg, kako kaže, moderne tehnologije zanimaju od malih nogu.

– Iskustvo je bilo jako dobro i planiram nastaviti školovanje u tom smjeru. Na natjecanju je bilo neizvjesno do zadnjih 30 sekundi, a tada nam je ‘pao kamen sa srca’ i pobijedili smo. Koncentrirali smo se jako, a pripreme su trajale od rujna prošle godine – rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije