Prodaje se dvorac Šaulovec, početna cijena je 4,4 milijuna kuna

Svima kojima je san živjeti u dvorcu, a imaju dovoljno novca da ga i ostvare, uskoro će dobiti priliku nadmetati se za kupnju velebnog zdanja u Črešnjevu u općini Beretinec u Varaždinskoj županiji. Dvorac Šaulovec, smješten na brežuljku, naći će se do kraja godine na javnoj dražbi po početnoj cijeni od 4,4 milijuna kuna.

– Na taj ga je iznos procijenio sudski vještak, što je na izvještajnom ročištu u ožujku i prihvaćeno. No, to ne znači da će se po toj cijeni i prodati. S obzirom na interes koji već sad postoji, cijena bi mogla biti i dvostruko viša – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar, koji vodi stečajni postupak nad propalom tvrtkom Varaždinka pokojnog poduzetnika Ivana Hudoletnjaka.

Plemićka obitelj Kiš je prvotnu kuriju u 18. stoljeću proširila u dvorac koji je preuređivan i 1902. godine po zamisli bečkih arhitekata. U dijelu dvorca sačuvani su barokni svodovi.

Posljednji vlasnik dvorca je tvrtka kontroverznog poduzetnika Hudoletnjaka koji je u njemu živio i hvalio se vrijednim namještajem i umjetninama. Pokušao se čak kao fizička osoba upisati kao vlasnik, no kako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, to mu nije uspjelo.

Kulturno poduzetništvo

Stečajni upravitelj Makar ističe da se čeka da Trgovački sud napiše rješenje o prodaji dvorca, a s obzirom na zakonom propisanu proceduru, procjenjuje da bi javna dražba mogla početi u kasnu jesen ili početkom zime.

Provest će se elektroničkim putem preko Fine. Za dvorac koji od Hudoletnjakove smrti u ožujku ove godine zjapi prazan, zainteresirana je i općina Beretinec, u koju spada selo Črešnjevo.

Načelnik Igor Kos predložio je da se to zdanje izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini koja ima rješenje što s njime, a vjerovnici se mogu namiriti iz ostalih nekretnina propale Varaždinke. Navodno se već javio investitor koji bi ga preuredio u hotel, i to po modelu ‘kulturnog poduzetništva’.

– Mogli bismo se javljati na natječaje za novac iz fondova EU. No, odgovor iz Ministarstva još nismo dobili, znate kakva je situacija s Vladom – kaže Kos.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije