Zatvorske priče iz Lepoglave: ‘Bio si ponižen, ali odštetu nećeš dobiti’

Bivši zatvorenik uspio je dokazati da mu država nije osigurala primjeren smještaj prema europskim standardima u kaznionici u Lepoglavi i da to nije bilo štetno samo za njegovo dostojanstvo.

Kako je u lepoglavskoj kaznionici proveo 21 mjesec, a za to vrijeme bio je adekvatno smješten samo dva mjeseca i 11 dana, bivši saziv Ustavnog suda u jednoj od svojih posljednjih odluka jednoglasno je utvrdio da je to ‘ponižavajuće postupanje’ i povreda zajamčenih ustavnih i konvencijskih prava.

Naime, za boravka nije mu bilo osigurano najmanje četiri metra četvorna i deset metara kubnih prostora. Jedno vrijeme boravio je u ćeliji od 9,70 metara četvornih i 28,13 metara kubnih, sa sanitarnim čvorom od 1,5 metara četvornih – zajedno s još tri osobe.

Nekoliko mjeseci je u prostoriji od 33,53 metra četvorna (102,93 kubna metra) sa sanitarnim čvorom (dva četvorna metra) bio s još 11 osoba. Požalio se stoga sutkinji koja je nadzirala izvršenje kazne, i koja mu je dala za pravo, ali prikladniji smještaj dobio je tek sedam mjeseci nakon pravomoćnosti sudskog rješenja.

‘Zadani’ kapaciteti

Ustavni sud je u svojoj ocjeni i o tome vodio računa, premda nije našao razlog za ocjenu da ga je uprava kaznionice u Lepoglavi namjerno držala u tim uvjetima, već jednostavno zbog ‘zadanosti’ kapaciteta. Zaključno je Ustavni sud dao za pravo podnositelju ustavne tužbe iz Nove Gradiške da se na povrede koje je županijska sutkinja u Varaždinu utvrdila nadovezalo neizvršavanje naloga za poboljšanje uvjeta, čime je došlo do daljnje povrede njegovih prava zajamčenih našim Ustavom i europskom Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Međutim, nije mu dosuđena odšteta jer je Ustavni sud zaključio da ‘u okolnostima konkretnog slučaja, utvrđenje povrede smatra se dostatnom zadovoljštinom priznatom podnositelju!

Može se samo nagađati što je za Ustavni sud bilo presudno. Možda to što je podnositelj ustavne tužbe u međuvremenu, nakon premještaja u Požegu, uvjetno otpušten s izdržavanja zatvorske kazne. Bilo je to 17. svibnja 2013. godine. Premda je ustavnu tužbu podnio davno, još u veljači 2012. godine dok je još trpio loš smještaj u Lepoglavi te kad je Ustavni sud imao devet mjeseci vremena da to prekine da je odmah odlučio, a ne nakon više od četiri godine. O tomu u obrazloženju odluke Ustavnog suda nema ni riječi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije