Revitalizacija vojarne: ‘Ljudi zaziru od vojarne smatrajući je vojnim objektom’

U hotelu Turist održana je danas, 21. lipnja, konferencija za medije gdje se održao Kick – off Meeting.

Bio je to prvi sastanak druge faze projekta MAPS – Military assets as public spaces (vojni objekti kao javni prostori) EU programa Urbact III na kojem će sudjelovati, uz predstavnike Grada Varaždina kao domaćina, i predstavnici osam partnerskih gradova te gosti.

Partnerska mreža je nakon šest mjeseci rada, u ožujku ove godine, uspješno aplicirala nastavak projekta te je u svibnju projekt odobren za daljnji razvoj u II fazi, kojemu je cilj kroz 24 mjeseca suradnje na lokalnoj i transnacionalnoj razini izraditi Akcijski plan napuštenih vojnih kompleksa.

– Imamo čast što smo ugostili partnere iz osam europskih gradova koji će uvelike pomoći realizaciji ovog projekta. U sljedeća 24 mjeseca održat ćemo pet transnacionalnih sastanaka te završni sastanak u Bruxellesu. Cilj ovog projekta je potaknuti i aktivizirati lokalnu zajednicu kako bi raznim idejama pridonjeli razvoju tog dijela grada – istaknula je voditeljica projekta MAPS Emanuela Grđan.

S njom se složio i gradonačelnik Habuš, koji je istaknuo kako bi Sveučilište Sjever bilo okosnica projekta.

– Želimo da prostor oživi u koordinaciji s mjesnim odborima i građanima, ali i u suradnji s gradovima partnerima kako bi na kraju dobili najbolje riješenje za prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici. Sveučilište Sjever je već tražilo nekoliko zgrada te smatram da bi baš Sveučilište i studenti trebali biti okosnica tog projekta. Plan je dugogodišnji, što znači da će se 10 do 20 godina raditi na ovom projektu. Naspram vojarne u Optujskoj, Grad Varaždin ima iza sebe dva uspješna projekta. U Križanićevoj ulici će zahvaljujući Sveučilištu Sjever i treća zgrada bivše vojarne, gdje su bile smješte udruge, dobiti svoju funkciju – izjavio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Na sastanku su aktivno sudjelovali domaći gosti te predstavnici Udruge gradova koja ima ulogu Nacionalne urbact točke (NUP).

– Vrijednost projekta je što će se revitalizirati to područje kako bi i sam grad dobio novi ritam života – kazao je lead expert Luca Lanzoni.

Mrežu partnerskih gradova čine Piacenza iz Italije kao Lead Partner te Sombathely iz Mađarske, Cartagena iz Španjolske, Espinho iz Portugala, Serres iz Grčke, Longford iz Irske, Telšiai iz Litve te naš grad-prijatelj Koblenz iz Njemačke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije