Vrane spašene! Grad Varaždin odgodio uklanjanje gnijezda vrana

O problemu uklanjanja vrana u Vraždinu koje je najavio Grad Varaždin već smo pisali, a sad smo dobili i odgovor od Grada Varaždin vezan za tu temu. Ukratko, Grad Varaždin za sad je odustao od uklanjanja gnijezda vrana.

> Uklanjanje gnijezda vrana u Varaždinu je – protuzakonito?

Vrane mogu odahnuti.

– Akcija tjeranja vrana koju su po nalogu Komunalnog redarstva Grada Varaždina trebali poduzeti vatrogasci i djelatnici Čistoće odgođena je do daljnjega. Akcija je odgođena zbog pritiska javnosti i nemogućnosti da se od nadležnih tijela dobije jasan naputak ili rješenje kako postupati s tim životinjama koje su svojim prekomjernim množenjem i nastanjivanjem na drveću u stambenim zonama postale velik problem stanovnicima – stoji u priopćenju koje je poslao Grad Varaždin.

U Gradu ističu kako su planirali provesti akciju u svim ekološkim normama, a dodaju kako ni na koji način nisu željeli nanositi bol vranama niti ih ubijati.

– Akcijom se željelo navesti životinje da staništa pronađu na njima primjerenijim mjestima u prirodi gdje ne bi bile ometane u svojim prirodnim ciklusima – dodaju iz Grada.

Nesporazum s Javnom ustanovom

Cijeli nesporazum s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Varaždinske županije nastao je zbog upotrebe starih podataka istog tijela.

– Uvažavajući ranije naputke JU za zaštitu prirode po kojima je bilo dozvoljeno tjeranje vrana nakon 15. lipnja, a istovremeno primjenjujući Zakon o zaštiti životinja redarstvo je krajnje oprezno, namjeravalo pristupiti rješavanju tog problema angažiranjem vatrogasaca s pokretnim ljestvama koji bi premjestili gnijezda – ističu u Gradu.

No iako su zasad sigurne, budućnost vrana u Varaždinu nije sigurna.

– Komunalno redarstvo će i nadalje nastojati riješiti taj problem te raditi na tome da konačno dobije kompetentan odgovor nadležnih tijela o budućem postupanju – stoji u priopćenju koje je poslao Grad Varaždin.

Ostaje tako vranama da se pouzdaju u Zakon o zaštiti prirode i Ministarstvo poljoprivrede.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije