SCIBAR Gostovanje Ivice Puljka i na FOI-ju, govorit će o Higgsovom bozonu

U Info Clubu na Fakultetu organizacije i informatike će u ponedjeljak, 19. ožujka, s početkom u 17.15 sati, biti održan sad već 45. po redu SciBar, na kojem ovoga puta gostuje ugledni profesor i znanstvenik prof. dr. sc. Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Kao svoje najvažnije znanstveno postignuće prof. dr. sc. Ivica Puljak ističe otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava, koje je ostvario kao član CMS kolaboracije u CERN-u i voditelj grupe znanstvenika iz Splita.

U CERN-u je 2012. godine, nakon skoro 50 godina potrage, otkriven Higgsov bozon, čestica koja je posljedica takozvanog mehanizma spontanog lomljenja elektroslabe simetrije Standardnog modela fizike elementarnih čestica i njihovih interakcija.

Kroz ovo predavanje predstavit će se dizajn i konstrukcija jednog od najvećih znanstvenih eksperimenata u povijesti, Velikog sudarača hadrona (LHC) i pripadajućih detektora, samo otkriće Higgsovog bozona, mjerenje njegovih svojstava te daljnji planovi za istraživanja na LHC-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije