Habuš: ‘Odredba o zabrani cirkusa s divljim životinjama više ne vrijedi!’

Classic Circus Berlin dolazi i u Varaždin, a u narednim danima ljubitelji te vrste zabave moći uživati u čarima raznoraznih cirkuskih točaka.

> Cirkus dolazi u Varaždin! Mnoge će razveseliti, no mnoge i ražestiti…

I dok su neki oduševljeni zbog činjenice da je cirkus u gradu, postoje i građani nezadovoljni njegovim gostovanjem zbog načina na koji se životinje tretiraju u cirkusu. Tako je Udruga Spas na svom Facebook profilu uputila apel.

Naime, Varaždin je još prije jedanaest godina, dakle 2005. godine, potpisao odredbu o zabrani cirkusa s divljim životinjama.

Osim toga, piše Spas, krši se i važeći Zakon o zaštiti životinja, točnije, članak 53. u kojem je jasno definirano: ‘Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.’

> Udruga Spas o cirkusu sa životinjama: Grad krši zakone, čak i vlastite odredbe!

Gradonačelnik Goran Habuš prokomentirao je kako se dosad mali broj građana pobunio zbog dolaska cirkusa.

– Tadašnji gradonačelnik je 2005. godine donio odredbu o zabrani cirkusa s divljim životinjama. Moji ljudi i ja smo odlučili da ove godine skinemo tu zapreku, tako da ona više, što se Grada tiče, ne postoji – istaknuo je.

– Puno generacija Varaždinaca je zapravo ‘odraslo’ u cirkusima, svi znamo kako su često gostovali na Banfici. Djeca, ali i odrasli su tamo po prvi puta imali prilike vidjeti neke životinje i atraktivne točke. Osobno smatram kako nema razloga administrativnim odredbama nešto zabranjivati. Svatko ima pravo odabira. Ako je u Čakovcu taj isti cirkus mogao biti prije tjedan dana, ne vidim nikakvog razloga zašto bih ja ili bilo tko nekakvim odlukama zabranjivao pravo na njihov odabir.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije