Primopredajom ključeva ‘dugoročno i trajno riješen problem varaždinskih udruga’

U nekadašnjim prostorima Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu danas, 1. lipnja, upriličena je podjela ključeva prostorija udrugama građana. Ključeve je predstavnicima udruga uručio gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

Naime, Grad Varaždin je u travnju ove godine raspisao javni natječaj za dodjelu ukupno 25 prostorija različite veličine udrugama radi provođenja programa i projekata od interesa za Grad Varaždin. Povjerenstvo je izvršilo bodovanje pristiglih prijava pa će od sutra udruge nastaviti svoje aktivnosti u tom atraktivnom i kvalitetnom prostoru nekadašnje škole.

Kriteriji natječaja gotovo su isti kao i oni prema kojima Državna agencija za upravljanje državnom imovinom daje svoje prostore udrugama. Udruge su se naime našle u nezgodnoj situaciji jer Sveučilište Sjever počinje s projektom uređenja zgrade bivše vojarne, tako da su trebale iseliti. Igrom slučaja mi smo imali ovaj prostor prazan – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Iako su, kako i sam gradončelnik kaže, potrebni manji popravci, prostor je u dosta dobrom stanju.

– Sva dodatna ulaganja koja će udruge imati, ići će na trošak Grada. Sve udruge koje su se javile na natječaj dobile su prostor. Glavni je kriterij bio da ta udruga ima potrebu za vlastitim prostorom 24 sata dnevno. Cijene su primjerene, ovise o kvadraturi, a kvadrat košta okvirno sedam kuna. Udruge će same morati napraviti male izmjene – pobojati zidove. Ali, sve što se tiče sanitarije, parketa, stolarije, sve će to urediti Grad!

Cijela zgrada ima sveukupno 1863,58 metara kvadratnih korisne površine.

Trenutno su prostori dodijeljeni za 17 udruga, a unutar Zajednice tehničke kulture djeluje osam udruga s kojima se ukupan broj smještenih udruga koje će imati prostor u nekadašnjoj školi penje na 24.

– Time su udruge dobile kvalitetan prostor , a u narednom razdoblju ćemo objekt prijaviti na projekt energetske učinkovitosti kako bi se smanjili troškovi režija, a ovdje će biti i domar na stalnom raspolaganju. Vjerujem da smo konačno dugoročno i trajno riješili problem varaždinskih udruga.

Ipak, upozorio je gradonačelnik i na nešto što nije dobro.

– Društvo Naša djeca nije se javilo na natječaj. Pokazali smo im i ponudili prostor, a rekli su da time nisu zadovoljni. Ostaju u prosotoru koji nije njihov, a predviđen je za izgradnju novog FOI-ja. Bojim se da, ako ne prihvate ovu ponudu, u bližoj budućnosti neće više imati dovoljno kvalitetan prostor. Apeliram još jednom neka razmislie, neka se ne igraju s djecom, neka ne riskiraju! Ovo je kvalitetan prostor koji se u kratkom roku može privesti svrsi.

Ključevi su tako danas uručeni udrugama: Uz tebe sam, Hull, Društvo MS, Potrošač, Mammae klub, Pčelarsko društvo, ILCO, Klub žena, Zipka, DAV, Bedem ljubavi, Društvo psihologa, Orion, Društvo dijabetičara, Trash i Društvo distrofičara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije