U gradu postavljene kamere: Ovo nije Big Brother, već mjera protiv kriminaliteta

Novi videonadzor javnih površina kao dio najavljenih mjera za podizanje sigurnosti građana i njihove imovine u gradu Varaždinu, predstavljen je danas, 31. svibnja.

> Varaždin kao ‘Big Brother grad’ – priča koja se najavljuje već više od 10 godina

Naime, analizom stanja sigurnosti na području Grada Varaždina utvrđen je porast krađa bicikala za 10 do 15 posto te povećanje kaznenih djela remećenja javnog reda i mira, naročito u noćnim satima. Time potaknuti Grad Varaždin je, u suradnji s PU varaždinskom, krenuo u uvođenje video nadzora javnih površina.

Prilikom planiranja sustava zaštite poštivani su principi zaštite osobnih podataka, ali je istovremeno ostavljena mogućnost za osiguranje kvalitetnijih dokaza kod protupropisnih radnji.

– Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina i Grad u suradnji s PU varaždinskom uvidio je kako postojeći sustav videonadzora nije bio dovoljno dobar za pružanje što bolje prevencije i sigurnosti. Svrha projekta je prevencija kriminaliteta, otkrivanje počinitelja nedopuštenih radnji i učinkovito provođenje mjera osiguranja javnih manifestacija. Predviđeno je, također, da se snimke kamera mogu koristiti u turističke svrhe. Postavljeno je sedam kamera na šest lokacija, Grad je vlasnik a policija se njima može koristiti jer su visokorezolutne – istaknuo je Darko Jurčec, načelnik PU varaždinske koji je dodao kako je ove godine broj krađa bicikala gotovo prepolovljen, zahvaljujući preventivnim i represivnim metodama.

– Prošle smo godine uvidjeli kako je dosta bilo krađi bicikala i kako moramo poduzeti korake. Obećali smo tada građanima kako ćemo postaviti video nadzor koji će imati trostruku funkciju: prevencija kriminaliteta, koristit će prometnom i komunalnom redarstvu, ali i u turističke svrhe. Time smo završili prvu fazu projekta, ovo nije kraj, idemo dalje, sve u svrhu prevencije. Vrijednost projekta kroz dvije godine iznosi 330 tisuća kuna, a namaknuta su iz gradskog proračuna – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.

Kamere su postavljene na ‘najkritičnijim’ mjestima u gradu.

– Lokacije su odabrane prema operativnim interesima, a osim sprečavanja remećenja javnog reda i mira sveprisutniji je trend nepropisnog parkiranja vozila. Osim u Stepinčevoj ulici, kamere se nalaze na Trgu slobode, Franjevačkom i Stančićevom trgu te Korzu. Šest pozicija i sedam kamera zasad je dovoljno da se ‘zatvori’ jezgra i da imamo dovoljno materijala kako bismo mogli utvrditi počinitelje kaznenih i prekršajnih djela. Poručujem svima koji se voze biciklom tamo gdje su zabrane, neka to ne čine, neće ih uvijek kazniti netko na licu mjesta, a isto vrijedi i za nepropisno parkiranje. Uplatnice će dolaziti na kućnu adresu – istaknuo je Darko Dragičević, voditelj Službe policije PU varaždinske i dodao.

– Sustav je složen na način da se 30 dana snimaju javne površine, a sav materijal se arhivira. Isto tako, u realnom vremenu djelatnici PU varaždinske, prometno i komunalno redarstvo to može vidjeti. Ipak, poručujem građanima kako ovo nije Big Brother, ovo je sustav koji snima javne površine i u slučaju neželjenih događaja se može korisititi za sudske postupke, dok se ostatak materijala briše. Arhiva se pregledava u slučaju prekršaja i tome nadzor služi, a ne da se građane nadgleda – zaključio je.

Po jedna je kamera na Korzu, Trgu slobode, kod Palače Herzer, Sermage, u Ulici Strahimira Kranjčevića te dvije u Stepinčevoj ulici.

Osim toga, od danas na nekoliko lokacija kamere snimaju i vozače.

> Od danas vas kamere snimaju kako vozite! Evo popisa svih sedam lokacija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije