Sveučilište Sjever: Otvorena izložba fotografija o životu tvorca Ustava Indije

U suradnji Ureda za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever i Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj od 19. do 26. svibnja, Sveučilište Sjever domaćin je izložbe o životu jednog od tvoraca Ustava Republike Indije dr. Bhimraoa Ramjia Ambedkara.

Dr. B.R. Ambedkar, popularno zvan i Babasaheb Ambedkar, bio je glavni arhitekt indijskog Ustava, najdužeg ustavnog teksta na svijetu, koji je pravna rješenja za Ustav Republike Indije temeljio na vrijednostima slobode, jednakosti i bratstva, sadržanim u Ustavu Republike Francuske, principe upravljanja bazirao je na Ustavu Republike Irske, a sustav zakonodavne vlasti uredio je po principima Japana.

Ustav Republike Indije ručno je, kaligrafski, pisan na engleskom i hindu jeziku, a stupio je na snagu 26. siječnja 1950. godine.

Otvorenje izložbe održano je u Sveučilišnom centru u Varaždinu Sveučilišta Sjever, a otvorili su ga Rektor Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Marin Milković i zamjenik Veleposlanika Republike Indije u Hrvatskoj, iako je bio najavljen dolazak Veleposlanika, ali on je spriječen, jer je u isto vrijeme otvarao istu izložbu u zgradi Sabora u Zagrebu.

– Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje kako bismo svjedočili životu Bhimraoa Ramjia Ambedkara. Moram naglasiti kako je čovjek tijekom života završio tri doktorska studija i četiri magisterija, a bilo bi mi drago kada bi svi naši studenti mogli završiti barem jedan magisterij. Nadam se da će ova suradnja još dodatno produbiti naše dobre odnose s Indijom, a možda i neki naši studenti jednog dana odluče otići na razmjenu u Indiju – rekao je tom prigodom Rektor Milković.

Izložba se sastoji od 32 fotografije koje prate život dr. Ambedkara, a na Sveučilište Sjever dolaze uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Indije.

Postavljanje izložbe na Sveučilištu Sjever nastavak je odlične suradnje Sveučilišta i Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj čiji je cilj daljnje produbljivanje kontakata Sveučilišta i najmnogoljudnije države na svijetu.

Nakon otvaranja održan je prigodni domjenak u opuštenoj atmosferi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije