FOTO I mi smo maturirali! Dali smo si truda i ‘podmetnuli leđa’ za maturante

U proteklih tjedan dana maturanti su bili posvuda. Ujutro, u podne, navečer, u svako doba dana bili su oko nas. I, moramo priznati, na prvu su nas osvojili, kako i ne bi! Mladi, poletni, nasmijani, maskirani, baš kao nekada i mi sami.

No ne valja vjerovati prvom dojmu, pa smo odlučili vidjeti izbliza kako dišu maturanti Varaždinske županije.

> Najveća fotogalerija maturanata na internetu ikad je na ovom linku!

Mjesto radnje: Park mladih pokraj Druge gimnazije Varaždin, poznatiji kao skate park. Nasreću, još smo mladoliki pa i nije bilo prevelikih problema s infiltriranjem u redove maturanata. Ipak neki su zlobnici komentirali da izgledamo ‘kao policajci u civilu’.

No nakon nekoliko minuta aklimatizacije već smo disali poput maturanata.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da naiđemo na poznata lica! Odmah smo sreli viceprvakinje našeg natječaja za najmaturantskiji razred čije su misli u to vrijeme bile usmjerene prema prvom mjestu.

– Trudimo se jer stvarno želimo osvojiti prvo mjesto, no više i ne znamo koga da pitamo da glasa za nas. Poslala sam link da glasuju za nas i nekoj kršćanskoj grupi na Facebooku, poslala sam i u neku ateističku grupu, sve za pobjedu – kazala nam je Petra Hus, maturantica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

Zanimalo nas je kako se zabavljaju, jesu li zadovoljni onime što se nudi maturantima. Neki su bili kritični spram cijele situacije.

– Mogli su malo bolje organizirati sve ovo. Nemamo nikakve zahode. U trgovačkom centru preko puta, gdje se ranijih godina moglo ići, sad je zabranjeno, tako da moramo improvizirati. Mislim, dosta smo prepušteni sami sebi – kritično se osvrnula na cijelu situaciju Lucija, maturantica Druge gimnazije.

Tako nam se samo potvrdilo da maturanti i nisu baš najpopularnija skupina u gradu Varaždinu. Kako za njih nije organiziran nikakav poseban program, što su nam i potvrdili, većina njih pošla je u Međimurje kako bi se tamo oprostili od srednjoškolskog obrazovanja.

Ali kad se taj problem nezainteresiranosti upravljačkih struktura Varaždina za maturante stavi po strani, skate park jedno je bio predivno mjesto ispunjeno predivnim ljudima. Mušketiri, bejzbolaši, kapetani amerike, batmani, pčelice…

U moru bezbrižnih lica bilo je ipak onih koji su mislili i na školu.

– Lijepo je tu, no nije nam svejedno. Uskoro je na redu državna matura, ali uz obveze koje imamo ovdje ne znamo hoćemo li stići učiti za nju – kazao nam je kroz smijeh Karlo Jarić.

Nastavili smo druženje s duhovitim mladićima pa smo uskoro saznali i nešto više o okupljanima kod skate parka.

– Super je ovdje, od početka smo tu i jako je lijepo družiti se sa učenicima i učenicama iz svih škola. Prošloga tjedna nije bilo baš najbolje vrijeme, ali čini se da se stanje popravlja. No sveukupno nije bilo nikakvih problema, nikakvih tučnjava, ni čega sličnog – dodao je njegov kolega Igor Košmerl.

Zasigurno su tome pridonijeli i dečki i djevojke u plavom koji su na nestašnu mlađariju motrili s distance. Nije ni njima lako, zabava tako blizu njih, a oni primorani sjediti u automobilu. Na sreću nas novinara, mi moramo biti u srcu stvari.

Iako su u parku prevladavali maturanti, bilo je i onih koji nemaju taj status. Kao što smo saznali, nije im bilo teško pretvarati se.

– Dolazimo ovdje svake godine iako smo maturirali prije nekoliko godina. Super nam je ovdje, dobra je zabava, društvo još bolje – kazala su nam dva mladića koji nisu željeli otkrivati svoja imena.

Istu stvar rekle su nam i učenice nižih razreda srednje škole, također tajnovite kad su im imena bila u pitanju, no moramo ih razumijeti, roditelji su im zasigurno mislili da uče u knjižnici.

Osim maturanata, ‘lažnih’ maturanata, policije i nas, poput duhova parkom su se kretali sakupljači boca. Iako im nitko od maturanata nije pridavao previše pažnje, mi nismo mogli izbjeći pomisao kako ovi mladi ljudi nisu, ili se bar pretvaraju tih nekoliko dana, svjesni da ih nakon maturantskih avantura ne očekuje baš bajna zemlja u kojoj moraju živjeti.

Sve u svemu, moramo priznati kako je ova današnja ‘mlađarija’ položila sve naše testove. I dok je tjedan posvećen njima bio izvan briga svakodnevnice, sad ih čekaju malo ozbiljnije stvari: državna matura, neke fakultet, neke posao, neke burza.

> Najveća fotogalerija maturanata na internetu ikad je na ovom linku!

Živjeli maturanti!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije